Šta se dešavalo
164

Konaković pohvalio Plenkovića zbog predstavljanja BiH u EU: On je X faktor

L. S.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković
Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pohvalio je pristup hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kad je riječ o predstavljanju Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Gostujući u emisiji Polis na Televiziji Sarajevo Konaković je upitan šta je bilo presudno da Evropsko vijeće da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH i da države koje su imale rezervu kažu da će ipak dati šansu.

Odgovorio je da je imao insajderske informacije da stvari idu u zaista dobrom pravcu.

"Ljudi koji su lobisti za BiH informisali su nas u toku procesa, i pripremnih, a i tog glavnog sastanka Vijeća. Mogla se prepoznati dobra volja većine članica zemalja Evropske unije. Zbog veće zainteresovanosti za Ukrajinu neke zemlje su stavile Ukrajinu u fokus i tražile su poravnanja kad je riječ o BiH i upoređivale da li je na isti način tretirana BiH kao i Ukrajina. Znali smo noć ranije da je situacija dobra", istaknuo je Konaković.

Osim toga, pohvalio je nekolicinu svjetskih zvaničnika, ali i onih bližih iz regiona, među kojima je naročitu zahvalnost uputio hrvatskom premijeru.

"Grupa prijatelja - njih sedam koji su se formirali za Zapadni Balkan koju čine Slovenija, Hrvatska, Italija, Grčka, Češka, Slovačka i Austrija, uradili su veliki posao tih sedam ministara i ministrica vanjskih poslova. Premijer Hrvatske je imao ozbiljnu ulogu zato što, čini mi se, on je bio taj "X" faktor. Znao je prezentirati našu priču na pravi način onima koji ne poznaju dovoljno BiH", ocijenio je Konaković.

Također navodi da je posjeta njemačke ministrice Annalene Baerbock bila vrlo važna, ali i da u svakom slučaju svim navedenim duguje određeni vid zahvalnosti.