Izjava za Klix.ba
112

Konaković iz Brisela: Ovo je pobjeda optimizma nad populizmom, ne izgleda više nerealno ta 2030. godina

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova i lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković, koji boravi u Briselu, rekao je za Klix.ba da je zadovoljan i sretan zbog odluke Evropskog vijeća kojom je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Istakao je da je u proteklom periodu uloženo puno rada i truda.

"Ovo je pobjeda optimizma nad populizmom, ovo je novo poglavlje koje BiH mora iskoristiti. Nije ovo, naravno, naš konačni cilj, ali je prvi i najvažniji korak da se pomjerimo s mjesta i da nastavimo istim ritmom ispunjavati naše obaveze kako bismo u EU ušli što prije. Ne izgleda više nerealno ta 2030. godina ako političari u BiH budu dovoljno ozbiljni", kaže Konaković.

Uputio je poziv koaliciji na državnom nivou, ali i opoziciji, da shvate značaj ovog trenutka te da svi zajedno i posvećeno urade još nekoliko stvari važnih zahvata kako bi stanovnici BiH imali bolji život.

Kaže i da je zadovoljan zaključcima Evropske komisije.

"Zaključci kažu da se otvaraju pregovori, to je najvažnije, da se Komisija zadužuje da se na temelju preporuka iz 2022. godine pripremi pregovarački okvir. To je potvrda da nema govora o svih 14 prioriteta i da ono što nas očekuje nije toliko zahtijevno. Pred nama je, u odnosu na ovih 13 mjeseci, manji dio posla", rekao je Konaković.

BiH sada čeka konkretan pregovarački okvir, a Konaković podsjeća da ga još nemaju Ukrajina i Moldavija te ističe da je riječ o tehničkom procesu.