Odata počast žrtvama
598

Komemoracija žrtvama opsade: Agresija na Sarajevo je civilizacijska sramota Evrope

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na današnji dan prije 25 godina desio se masakr na Markalama u kojem je ubijeno 68 ljudi, dok su 144 osobe ranjene. Tim povodom u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je Zajednička komemorativna sjednica Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS.

Komemoraciji su prisustvovale brojne osobe iz javnog i političkog života Kantona Sarajevo i BiH, među njima i Valentin Inzko, Ejup Ganić, Edin Forto, Elmedin Konaković, Bogić Bogićević, Semiha Borovac, Milan Dunović, Salko Bukvarević, Igor Gavrić, Rifat Škrijelj, Abdulah Sidran, Čedomir Lukić, Mirvad Kurić, Admir Katica, Adnan Šteta, Amel Kovačević i drugi.

Prisutnima se prvo obratio premijer KS Edin Forto koji je podsjetio da se 5. februar obilježava kao dan svih žrtava Sarajeva.

"Ovo je način na koji se sjećamo svih žrtava opkoljenog Sarajeva. Gubitak porodicama žrtava je nemoguće nadoknaditi, ali nove generacije moramo stalno obrazovati da znaju šta se tačno desilo", kazao je Forto.

Bogić Bogićević je poručio da je istina o onome što se desilo na Markalama neumoljiva i neopoziva, zbog čega je njeno omalovažavanje uvreda.

"Ovdje smo danas da odamo počast svim žrtvama Sarajeva u periodu agresije 1992-1995, kada je beogradski režim na čelu sa Slobodanom Miloševićem ispisivao najsramnije stranice svoje historije. Biti ravnodušan na falsifikovanje, osporavanje i poricanje bi nas učnilo saučesnicima zločina. Oni u čije ime su počinjeni zločini, koji bi trebali doživjeti katarzu, trebali bi znati da se ponos naroda ne može graditi na lažima", rekao je Bogićević.

Istakao je da je agresija koju je preživjelo Sarajevo civilizacijska sramota Evrope.

"Građani su bili bez vode, struje, hrane i lijekova, ali nikada nisu dali da budu poniženi. Dovoljno je prelistati monografiju i pogledati fotografije djece, njihove oči i vidjeti da imaju pitanja poput - zar niste odrasli, zar niste mogli spasiti nadu i živote? Na ova pitanja nema odgovora. Sve se desilo u srcu Evrope", istakao je Bogićević.

Podsjećamo, 5. februara 1994. godine u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa srpskih položaja na području sela Mrkovići, koji je pao na gradsku pijacu Markale u blizini koje je u tom trenutku bilo više stotina ljudi.

Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislava Galića osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala.