Pandorina kutija
41

Kemal Čaušević najviše strahuje od svjedočenja Anesa Sadikovića i Side Karića

Piše: S. Mijatović
Kemal Čaušević (Foto: Analiziraj.ba)
Kemal Čaušević (Foto: Analiziraj.ba)
Iako je početak suđenja bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemalu Čauševiću i dvojici veletrgovaca tekstilom Anesu Sadikoviću i Sedinetu Sidi Kariću najavljen za 6. juli, sve su prilike da taj sudski proces neće početi prije septembra.

Osim što je suđenje u predmetu "Pandora" započelo usred sezone godišnjih odmora, čini se kako se ni prvooptuženom Čauševiću ne žuri s iznošenjem svoje odbrane, premda je prije tri godine, dok su mu policajci stavljali lisice na ruke, novinarima poručio kako je to "najsretniji dan" u njegovom životu.

Kemal Čaušević je, podsjetimo, prošle sedmice od predsjedavajuće Sudskog vijeća Suda BiH Biljane Ćuković zatražio izuzeće državnog tužitelja Dubravka Čampare, optužujući ga, (ne)izravno, da je njegov iskaz dostavio medijima.

Čaušević je, bez sumnje, mislio na zapisnik sa saslušanja koji je "publiciran" još u martu 2015. u pojedinim medijima, ali mu objava iskaza, sve do prije sedam dana, uopće nije bila sporna. Na pitanje sutkinje Ćuković zašto izuzeće tužitelja Čampare nije zatražio ranije, Čaušević je lakonski odgovorio: "Nije do mene".

No, prije nego što sudska odluka po Čauševićevom zahtjevu bude donesena, treba utvrditi da li je nekadašnjeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje na početku istrage ispitivao državni tužitelj Dubravko Čampara ili njegov kolega Oleg Čavka.

Tajni sastanci u hotelskoj sobi

Prema navodima iz optužnice, Kemal Čaušević je početkom 2007. godine stupio u kontakt s uvoznicima tekstila iz Turske, Kine i Mađarske Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem. Sadiković i njegova porodica su u to vrijeme bili vlasnici firmi EkoSan Banja Luka i Janus Brčko, a Karić kompanija Obitex Srebrenik i KS Obitex Laktaši.

Njih su trojica, tvrdi Tužilaštvo BiH, dogovorili da Čaušević svojim odlukama favorizira Sadikovićeve i Karićeve firme, da im se prilikom uvoza priznaju fakture za robu koju uvoze, iako su znali da su na njima naznačene niže cijene od stvarnih, te da se tekstilna roba u vlasništvu dvojice veletrgovaca neće detaljno pregledavati i da će carinsku kontrolu prolaziti bez zadržavanja.

Zauzvrat je Kemal Čaušević, kako stoji u optužnici, od Anesa Sadikovića i Sadineta Karića zahtijevao da mu redovito, do kraja mjeseca, za svaki uvezeni kamion tekstila plaćaju u gotovini po 1.000 KM. Isplate su, prema tvrdnjama svjedoka, vršene na različitim lokacijama: u Staklenom gradu u Sarajevu, u zgradi gdje Čaušević živi, u hotelu Šeher u Banjoj Luci (u njegovoj hotelskoj sobi) ili u banjalučkom uredu bivšeg direktora UIO.

Tužilaštvo BiH raspolaže podacima da su u periodu od 2007. do 2011. Sadiković i Karić uvezli 1.722 kamiona tekstilne robe, a da su Čauševića "nagradili" s više od 1,7 miliona KM. Od tog je iznosa, prema navodima iz optužnice, Anes Sadiković isplatio Kemalu Čauševiću više od 1,2 miliona KM, a Sedinet Karić ukupno 425.000 maraka. Čaušević je nezakonito stečeni novac uglavnom ulagao u kupovinu mnogobrojnih nekretnina.

Tužilaštvo BiH je ranije najavilo da će na suđenju Čauševiću, Sadikoviću i Kariću saslušati blizu 50 svjedoka: uposlenike Uprave za indirektno oporezivanje, sudske vještake, ali i druge uvoznike tekstilne robe.

Na listi svjedoka Naser Orić i Dragan Stajić Sijalica

Zanimljivo je da se na popisu svjedoka nalaze i Dragan Stajić zvani Sijalica i Naser Orić, koji su također bili pod istragom Tužilaštva BiH zbog uvoza tekstila, kao i Anesov brat Adis Sadiković koji je uhapšen u jesen 2012. u akciji "Boss".

Sudeći, međutim, prema nezvaničnim informacijama iz Tužilaštva BiH, najneugodniji svjedoci po Kemala Čauševića mogli bi biti njegovi doskorašnji "poslovni ortaci" Anes Sadiković i Sedinet Karić koji su prilikom ispitivanja u potpunosti priznali kaznena djela i detaljno opisali kako su izbjegavali plaćanje punih carinskih i poreznih dažbina.

Drugi su svjedoci, opet, potvrdili da su njih trojicu viđali zajedno, naveli su ista mjesta sastajanja koja su ranije otkrili Sadiković i Karić, a uposlenici UIO su izjavili da su od Čauševića primali naredbe o tretmanu povlaštenih firmi. Službenici Uprave za indirektno oporezivanje su također svjedočili da je bivši direktor od njih tražio da mu dostave izvode o broju kamiona koji su prevozili tekstilnu robu u vlasništvu Sadikovića i Karića, čime su potkrijepili njihove iskaze o načinu plaćanja Čauševiću.

Svjedoci su Tužilaštvu BiH potvrdili i da je na sastanku u firmi Anesa Sadikovića, koja se nalazi u mjestu Doboj Jug, određena cijena po jednom kilogramu uvezenog tekstila, i to tako što su iznos dogovorili Čaušević, Karić i Sadiković?!

Finansijska istraga je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, pokazala kako mjesečna primanja Kemala Čauševića u navedenom periodu nisu bila ni blizu dostatna da stekne imovinu čija vrijednost premašuje 1,2 miliona maraka, dok su drugi svjedoci naveli da je nekadašnji direktor UIO, prije imenovanja na tu funkciju, imao samo jedan stan. Vještačenjem finansija Kemala Čauševića i njegove supruge Aide se ispostavilo da je razlika između njihovih legalnih primanja i vrijednosti imovine čak 800.000 KM.

Tužilaštvo BiH je, podsjetimo, zatražilo i da se od Kemala Čauševića oduzme sva imovina za koju se utvrdi da je stečena izvršenjem kaznenog djela. Čauševićeve su kuće, stanovi, poslovni prostori i zemljište još od ranije blokirani rješenjem Suda BiH.