Britanska parlamentarka
1.3k

Kearns: Velika Britanija i parlament su danas poslali poruku kako stoje iza građana BiH

V. K.
Alicia Kearns
Alicia Kearns
Britanski parlament održao je danas raspravu o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a brojni britanski zvaničnici su tokom rasprave poslali vrlo jasne poruke podrške BiH i državnim institucijama.
Nakon danas održane rasprave, oglasila se i britanska parlamentarka Alicia Kearns (Konzervativna partija) te je poručila kako je Britanski parlament danas jasno i jednoglasno podržao Dejtonski sporazum i visokog predstavnika u BiH koji je također danas bio prisutan tokom rasprave u Parlamentu.

Iz službe za odnose s javnošću britanske parlamentarke naznačeno je kako je današnja rasprava bila izuzetno posjećena te da su zastupnici održali upečatljive govore, a svoju podršku su izrazili i noseći bedževe sa zastavama Velike Britanije i BiH.

"Današnjom raspravom pozvali smo Vladu Velike Britanije da preduzme konkretnke korake za održavanje mira i stabilnosti u BiH. Nema sumnje, Britanski parlament čvrsto stoji iza stabilnosti BiH. Parlament je danas poslao i poruku da Velika Britanija stoji iza građana Bosne i Hercegovine i da neće dozvoliti zlonamjernim akterima da ugroze stabilnost na Zapadnom Balkanu. To nije samo moralni imperativ već i sigurnosna potreba za održavanjem mira u BiH", poručila je Kearns.

Također, nakon rasprave je naglašeno kako je britanska vlada već napravila određene korake koji pokazuju jasnu posvećenost BiH uključujući i slanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Stuarta Peacha.

"Ove aktivnosti su uslijedile nakon posjete lorda Ahmada i baronese Goldie Bosni i Hercegovini, nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveza u Rigi kao i pozivanjem visokog predstavnika u BiH u posjetu Velikoj Britaniji što su zahtijevale sve parlamentarne grupe u Parlamentu", navodi se.