BiH
2

Kasipović pozvao radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu i obećao isplatu naknada

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS-a da prekinu štrajk glađu te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene određene naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenim u tom preduzeću.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS-a, istakao je da smatra "strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu".

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

"Rješenje za Željeznice RS-a je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka", kazao je Kasipović novinarima u Banjoj Luci.

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica RS-a, 16 u Doboju i 12 u Banjoj Luci, izjavio je ranije Feni predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

Radnici tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima.

Naglasio je da ne štrajkuju glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definisana primanja.

"Topli obrok i prijevoz nismo primili godinu dana. Zbog toga štrajkujemo", rekao je Marin.

Radnicima Željeznica RS-a se ne isplaćuju ni izvršne presude.

Oko 2.000 zaposlenih, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Kasipović tvrdi da Ministarstvo pravde RS-a nije, niti će uticati, na izvršavanje bilo koje presude.