Rasvjetljavanje činjenica
192

Kasipović: Komisije o utvrđivanju istine u Srebrenici se formiraju radi suživota budućih generacija

Piše: M. N.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Dvije nezavisne međunarodne komisije koje će utvrditi, kako je to ranije najavljeno, istinu o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu, uskoro počinju rad. Na čelu komisije je izraelski historičar Gideon Greif, a članovi su stručnjaci iz Kine, Japana, Njemačke, Italije, Izraela i drugih zemalja.

Kako je danas rekao ministar pravde RS Anton Kasipović, osnovna motivacija u zaključcima Narodne skupštine RS-a je da se ovakve dvije komisije formiraju radi jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH i konačnog povjerenja i suživota sadašnjih i budućih generacija.

"Ta ideja neće biti napuštena ni u jednom trenutku rada komisije. Dvije komisije će biti sačinjene od eksperata, stručnjaka, znalaca i neupitnih humanista. Značajnu podršku dat će domaći eksperti koji su izabrani na osnovu prijedloga Akademije nauka RS, udruženja i institucija kojima je blisko ovo pitanje", rekao je Kasipović.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Tehničku pomoć pružit će podkomisije koje će činiti pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Ministarstva pravde, Ministarstva za pitanje boraca itd. Na prvoj konstitutivnoj sjednici usvojit će se poslovnik i program rada.

"Cilj je da se sve činjenice što je moguće više rasvijetle zbog žrtava, svih naroda i njihovih potomaka", zaključio je Kasipović.

Podsjetimo, NSRS je na sjednici održanoj 14. augusta prošle godine jednoglasno odbacila izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade RS da ga stavi van snage i formira dvije komisije koje će utvrditi istinu. Zaključci su prihvaćeni jednoglasno, ali glasanju nisu prisustvovali poslanici Koalicije Domovina.

Na tadašnjoj sjednici Milorad Dodik je kazao kako Republika Srpska nikada nije niti će osporavati zločine koje su učinili pojedini Srbi te kako žele da se istinito i nepristrasno utvrdi istina o stradanju svih naroda.

Podsjetimo, Haški sud je u presudama ratnim zločincima kao što je Ratko Mladić potvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid, progoni, istrebljivanja i ubistva, kao i nehumano djelo prisilnog premještanja.