Udruga Majski cvijet
93

Kantonalni sud u Mostaru poništio vodnu saglasnost za mHE na Bunskim kanalima

G. Š.
Oliver Arapović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Oliver Arapović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Kantonalni sud u Mostaru je poništio odluke o vodnoj saglasnosti za izgradnju minihidroelektrana na Bunskim kanalima, potvrđeno je iz ekološke Udruge Majski cvijet, koja se godinama bori protiv izgradnje minihidoelektrana na tom području.

Predsjednik udruge Oliver Arapović kaže kako je ova presuda pokazatelj da je pravda spora, ali ne i nedostižna te novi motiv da ne odustaju od dugogodišnje borbe za Bunske kanale.

"Imajući u vidu da je ovom presudom poništena vodna saglasnost, može se zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolinske dozvole u ponovljenom postupku", kaže Arapović.

Ističe da je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, ali je investitor podnio zahtjev za ponovljeni postupak koji je u toku.

"Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam podstrek da ne odustanemo od naše borbe. Ovo je samo dodatni dokaz da je u ovom slučaju učinjeno niz proceduralnih grešaka i da je izuzetno važno da se konačno zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima. U skladu s tim pozivamo Federalno Ministarstvo okoliša i turizma da se vodi dosadašnjim činjenicama i dokazima", ističe Arapović.

Naglašava da je novoizabrani gradonačelnik Mostra Mario Kordić prihvatio njihov zahtjev za sastanak te da će u narednih 10 dana razgovarati o mogućnostima zaštite tog područja.

Također je pozvao Skupštinu HNK da definira rok za realizaciju zaključka, s jedne od posljednjih sjednica Skupštine, u kojem se traži od Vlade HNK preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju mHE na lokalitetu Bunskih Kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode.

"Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode". poručuje Arapović u ime Udruge Majski cvijet.