Prognoza za BiH
137

Kakvo nas vrijeme čeka krajem februara: Vjetar donosi saharski pijesak, temperature lokalno do 20 stepeni

S. Š.
Ovako je Sarajevo izgledalo 2021. godine pod saharskim pijeskom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ovako je Sarajevo izgledalo 2021. godine pod saharskim pijeskom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Drugi mjesec u godini ispratit ćemo bez nekih većih padavina jer će kiše uglavnom biti tek lokalno. Ipak, nastavlja se period oblačnosti, ali uz saharski pijesak u zraku i temperature koje će ponegdje ići i do 20 stepeni Celzijusa.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme uz kišu i pljuskove. Padavina će biti u većem dijelu zemlje, najviše u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. Prema prognozama meteorologa sa BHMeteo.ba, najmanje padavina će biti na istoku i sjeveroistoku, dok će na planinama iznad 1.700 metara nadmorske visine padati snijeg.

Najviše dnevne temperature kretat će se od 12 do 19 stepeni Celzijusa.

Prvi radni dan u sedmici bit će također umjereno do pretežno oblačno sa najviše oblačnosti u Hercegovini. Tek na jugozapadu i zapadu Bosne se očekuje kiša, dok će u ostatku zemlje biti sunčanije i bez padavina.

Jutarnja temperatura u ponedjeljak dva do šest stepeni, na jugu do deset. Najviša dnevna 14 do 19, lokalno do 21 stepen Celzijusa. Vjetar slab do umjeren južnog smjera.

U utorak će sa juga doći novu porast oblačnosti koji će zahvatiti cijelu zemlju. Sa naoblačenjem moguće su i nove kišne padavine, ali u manjim količinama.

Jutarnja temperatura u utorak jedan do pet stepeni, na jugu šest do deset stepeni Celzijusa. Najviša dnevna 13 do 18, lokalno do 20. Vjetar slab do umjeren južnog smjera.

[FBPOST]https://www.facebook.com/bhmeteo.ba/posts/pfbid0LzuToSTkisdgMG3ruGYUZGbp6GbJCbEJoP4k4rKQqiNANMCRWuoTtDaAw2Dqqi6cl[/FBPOST]

Za kraj ovog toplog februara, u srijedu (28.februara) i četvrtak (29.februara), prema trenutnim prognozama, očekuje se pretežno oblačno vrijeme uz lokalno kišu u manjim količinama i iznadprosječnim temperaturama za ovo doba godine.

"Glavni događaj sljedeće sedmice je jak ciklon koji će formirati u Sredozemnom moru ispred obale Tunisa i Alžira. Alžiru i Tunisu će donijeti obilne padavine, moguće i lokalno poplave te snijeg na planinama. Naši krajevi će se u tom slučaju nalaziti pod toplim južnim strujanjem uz značajne količine saharskog pijeska i prašine u zraku pa će nebo biti zamućeno uz povećanje zagađenosti zraka", prognoziraju meteorolozi sa BHMeteo.ba.