Igre i poniženja
6

Kako je budžet trebao biti usvojen: Dodik otkrio detalje, ali "zaboravio" imenovati krivca

A. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je bio vidno nezadovoljan što je Dom naroda jučer usvojio budžet u različitom obliku nego u Predstavničkom domu PSBiH te je ocijenio da je takvim "igrama" Parlamenta poniženo Predsjedništvo.
Kao što je poznato, zbog uloženih i usvojenih HDZ-ovih amandmana odgođeno je njegovo usvajanje kako je to ustavni predlagač predvidio, te mora na usaglašavanje na ad hoc komisiju.

Dodik je istakao da je na sjednici Predsjedništva izrazio nezadovoljstvo što Parlamentarna skupština BiH ne poštuje Predsjedništvo.

"Predsjedništvo je predlagač budžeta i mi smo tražili da on bude usvojen po hitnoj proceduri, što podrazumijeva da oba doma parlamenta BiH jedino mogu da glasaju po principu 'uzmi ili ostavi' i ne mogu da se ulažu amandmani", istakao je Dodik.

On je dodao da je Predstavnički dom na prijedlog "određenih struktura i podršku drugih" izglasao amandman. Dodik je podsjetio da je na sastanku u Istočnom Sarajevu dogovoreno da se tako usvaja budžet, ukazujući da se bespotrebno gube dvije ili tri sedmice.

"To je čisto nepoštovanje Predsjedništva", naglasio je Dodik i izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se u BiH ne poštuje i ne vrijedi nikakav dogovor. On je istakao da se bespotrebno gubi vrijeme i da je budžet mogao biti već usvojen.

Međutim, s druge strane, Dodik je "zaboravio" ili je namjerno propustio imenovati krivca što na jučerašnjoj sjednici nije usvojen konačan tekst budžeta, a to je HDZ.

Upravo su delegatkinje ove stranke nametnuli dodatnih šest amandmana koji su u konačnici većinom glasova u Domu naroda usvojeni. Iz ove stranke su danas putem saopćenja još jednom ukazali na nelegalnost Centralne izborne komisije BiH, a što je zapravo i pravi razlog zašto budžeta još nema.

Kao što je poznato, budžet između ostalog predviđa milionska sredstva kako bi se održali izbori. Ali njih mora provesti aktuelni saziv CIK-a koji nije po mjeri HDZ-a, ali ni SNSD-a.

S druge strane, sinhronizovano djelovanje SNSD-a i HDZ-a demonstrirano je i jučer kada predstavnici obje ove stranke nisu htjeli prisustvovati sastanku Radne politička grupa formirane s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.