Sastanak u Mostaru
1

Josip Grubeša: Reforma javne uprave je dio našeg evropskog puta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
"Dobro upravljanje na zapadnom Balkanu" naziv je dvodnevne ministarske konferencije koja se održava u Mostaru. Konferenciju organiziraju Ministarstvo pravde BiH i Regionalna škola za javnu upravu.

Konferenciju je otvorio Josip Grubeša, ministar pravde BiH, kazavši da ministarstvo, ali i drugi nivoi vlasti, kontinuirano rade na reformskim ciljevima.

"Pozvali smo sve predstavnike vlasti jer znamo da je javna uprava jedna od ključnih činjenica za vladavinu prava i stvaranje pravne države. Ovom konferencijom pokazujemo da je BiH opredijeljena za svoj evropski put", naglasio je Grubeša.

Kazao je kako će se u narednom periodu intenzivirati razgovori u našoj zemlji s ciljem stvaranja bolje i efikasnije javne uprave.

Ratka Sekulović, direktorica Regionalne škole za javu upravu (ReSPA), kazala je kako je reforma javne uprave proces koji se odvija sporo i čiji se efekti ne mogu vidjeti tako brzo.

"Sve zemlje zapadnog Balkana nisu na istom nivou, tako da ReSPA odgovara na potrebe zemalja i na individualnom nivou. Osim regionalnih podržavamo i aktivnosti koje dovode do promjena i na nacionalnim nivoima", kazala je Sekulović.