Predsjednički kandidat
195

Joe Biden se u kampanji za lidera SAD-a pohvalio zaustavljanjem za genocid odgovornog Miloševića

I. P.
Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a i trenutni demokratski kandidat za budućeg predsjednika, prisjetio se '90-ih godina rekavši kako je on otpočeo proces koji je doveo do kraja rata u Bosni i Hercegovini.

Tokom posljednjeg razgovora za jednu od najvećih američkih TV kuća, Biden je sa priče o Iranu i nepovjerenju kojeg ima prema Donaldu Trumpu došao do Balkana i svoje uloge '90-ih.

U intervjuu za NBC Biden je rekao kako sumnja u iskrenost Donalda Trumpa kada kao razlog za ubistvo Qasema Soleimanija ističe informacije o nadolazećem napadu na snage SAD-a.

"Da li biste bili spremni ostaviti mogućnost da je Donald Trump u pravu kada kaže da je imao informacije o nadolazećem napadu", pisao je novinar Bidena na što je on oštro odgovorio sa "ne".

"To što govori može biti istina, ali mu ne bih ostavio tu mogućnost jer je lagao o gotovo svemu", kazao je Biden.

Novinar se potom nadovezao i pitao Obaminog potpredsjednika zašto bi njemu vjerovali jer je Biden bio taj koji je glasao za rat u Iraku, a u isto vrijeme osoba koja nije bila za opciju likvidiranja Osame bin Ladena.

"Zato što svoje odluke baziram u odnosu na sve što se dešava. Ja sam onaj koji je otpočeo proces uklanjanja odgovornog čovjeka za genocid na Balkanu - Slobodana Miloševića", rekao je Biden.

Pojedini mediji su ipak podsjetili kako Biden nije bio "prvi potpisani" na zakonu koji je naposljetku podigao embargo na oružje prema Bosni i Hercegovini.

List New York Post je istražio o čemu Biden uopće govori i došao do istraživačkog teskta Washington Posta iz 2008. godine u kojem se navodi kako je Biden bio deveti, a ne "prvi" potpisnik zakona kojem je Bil Clinton podigao embargo na oružje 1994. godine čime je Armija Republike BiH dobila vjetar u leđa u borbi protiv Vojske Republike Srpske.

Ali u ovom kontekstu za građane BiH pozicija potpisa nije bitna.

Prema pisanju Washington Posta, Biden zaista jeste bio dugogodišnji zagovornik akcije protiv Srbije i RS-a, ali nije se uvijek slagao sa tadašnjom američkom administracijom niti predsjednikom Clintonom.

Zagovaranje što većeg pritiska na velikosrpsku politiku Biden je provodio kroz direktne sastanke sa učesnicima rata u BiH 1993. godine.

U tekstu Washington Posta navodi se Bidenova biografija u kojoj stoji kako je Biden prilikom jednog sastanka sa Slobodanom Miloševićem predsjedniku tadašnje SR Jugoslavije kazao u lice da je ratni zločinac i da mu se treba suditi.

Prilikom povratka sa balkanske turneje, Biden je napisao izvještaj od 36 stranica u kojem, između ostalog, predlaže bombardovanje srpskih artiljerijskih položaja i podizanje embarga.

I sam otac Dejtona, Richard C. Holbrooke, tvrdio je za Bidena da je svojevremeno bio protivnik američke politike koja je 1993. godine bila sve samo ne povoljna za vlasti u Sarajevu.