Presuda Suda BiH
1.3k

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora zbog organizovanog kriminala

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U Sudu BiH jutros je izrečena prvostepena presuda u predmetu protiv Jerka, Slave i Joze Ivankovića Lijanovića i drugih osoba optuženih za organizovani kriminal, pranje novca, poresku utaju, neplaćanje poreza te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava. Sud je u ovom predmetu izrekao ukupnu kaznu od 52 godine zatvora.

Prema presudi, jedini je krivice oslobođen Jozo Lijanović. Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum".

Njih se tereti da su od 2007. do 2012. godine djelovali kao povezana grupa. Tereti ih se da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od blizu 13,5 miliona KM.

"Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, su oštetili državu BiH, odnosno sve građane", stoji u optužnici.

Tužilaštvo BiH je u toku procesa ispitalo 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Lijanović je u januaru pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina i to za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine. Lijanović je u tom periodu bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Inače, on je na nedavno održanim Općim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te je dobio ukupno 6.063 glasa.