Promocija djela
17

Jasna Duraković i Vedran Jakupović predstavili knjigu "Krizna komunikacija: Upravljanje u krizama"

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Prof. dr. Jasna Duraković i doc. dr. Vedran Jakupović predstavili su danas u prostorijama Fakulteta političkih nauka svoje novo naučno djelo "Kriza komunikacija: Upravljanje u krizama".

Jakupović je pisao o temama krizne komunikacije u javnoj upravi i zdravstvu pošto je to njegova i stručna oblast. Dok je Duraković predstavila teoretski okvir o krizama, vrstama kriza, neovisno o njihovom obimu.

"Zaista sam se potrudila navesti konkretne primjere kako na lokalnom nivou, tako i na globalnom. Obradila sam 2-3 teoretska modela kako upravljati u kriznim situacijama, predstavila okvirni krizni komunikacijski plan koji je vrlo svrsishodan. Ova knjiga će biti za upotrebu za širu publiku, ne samo za studente Fakulteta političkih nauka, već i drugih društvenih znanosti, pogotovo kriznog menadžmenta, ali isto tako i za sve pojedince koji su na rukovodećim pozicijama", rekla je Jasna Duraković.

Ona je poručila da je njihov zajednički cilj jeste da se posveti pažnja ovoj temi i da se počne razmišljati mnogo dublje i ozbiljnije o tome koliko je važno znati upravljati u krizi, koliko je važna komunikacija u kriznom razdoblju, pogotovo u vanrednim situacijama poput pandemijske koja nas je sve zatekla nespremne.

"Također je predstavljeno koliko je važno pripremati se za sve one krize koje eventualno dolaze, a one su sada vrlo česta pojava u ovako turbulentnom okruženju tržišta, kapitala, proizvoda, usluga i komunikacijski općenito. Koliko je važno biti spreman u svakom mogućem slučaju i da je to odgovornost menadžmenta svakog poslovnog subjekta, institucije, države, pa tako i pojedinaca. Jako je važna ta koordinacija i naglasak na to je stavljen u knjizi", rekla je.

Jakupović je poručio da je ova knjiga prvo krenula kao naučna i misli da će naći svoje mjesto i u naučnim okvirima i u stručnim.

"Po prvi put na području Bosne i Hercegovine da se radi ovakva knjiga. Duraković je idejni tvorac i ja sam bio počestvovan pozivom da učestvujem u radu na ovoj knjizi. I sad je situacija da puštamo knjigu da teče, da ide svojim putem. Nadam se da će ispuniti očekivanja i kolega i naučne i stručne publike i da će naći svoje mjesto u literaturi", rekao je.