Racionalizacija
92

Jasmin Imamović: Preurediti FBiH ukidanjem stranačkih vojski funkcionera

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na četvrtoj sesiji Heregovačkog formuma uvodno izlaganje imao je dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. On je izložio svoj model Racionalizacije Federacije Bosne i Hercegovine te predočio potencijalne pozitivne efekte tog procesa.

U izjavi za Klix.ba Imamović je kazao da misli kako nema drugog izlaza, posebno jer je sve predloženo kompatibilno sa Dejtonskim ustavom.

"Radi se o racionalizaciji Federacije BiH, prvo izmjeni njenog ustava, a onda donošenje niza zakona za različite oblasti života i rada. Inicijativa predviđa zadržavanje kantona kao ustavne kategorije i teritorija, da se ukinu zakonodavna, izvršna i sudska vlast u kantonima, a skoro sve njihove nadležnosti podijele između federalnog i lokalnog nivoa vlasti. Kažem skoro sve, jer bi mogao neki srednji nivo ostati na kantonima, zavisi od našeg zajedničkog društvenog dogovora", kazao je u uvodu Jasmin Imamović.

Predloženo da je da umjesto 35 vanbudžetskih fondova osnujemo pet, a da se njima garantuje nacionalna i kantonalna zastupljenost u upravljačkim strukturama.

"U svakom fondu mora biti po jedan predstavnik iz svakog kantona. Vlada Federacije bi se proširila za najmanje deset ministara, da svaki kanton ima svog ministra koji bi sjedio u sjedištu kantona i išao na sjednice Vlade u Sarajevo i Mostar. To je suština racionalizacije, jer je današnje stanje potpuno nepodnošljivo", nastavlja Jasmin Imamović.

U Federaciji BiH trenutno ima 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, preko 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika, 11 premijera, nekoliko stotina poslanika, skupštine kantona imaju preko hiljadu plaćenih članova komisija, 35 vanbudžetskih fondova, bezbroj agencija...

"Sve su to ljudi koji kao vi rade svoj posao, a to im je sporedni prihod. To su stranačke vojske na štetu građana. Kantonalni nivo vlasti potroši godišnje 3,6 milijardi KM i suština prijedloga je da se taj novac rasporedi između Federacije i gradova i općina, centralizacija para, ali i dalje decentralizacija u odlučivanju", kaže nam naš sagovornik.

Prvi korak je prijedlog amandmana na Ustav Federacije BiH, stvoriti ustavne pretpostavke, zašto treba dvije trećine ruku, koje danas, kako kaže Imamović, ne postoje.

"Mi zagovaramo ovo kao građansku inicijativu, da najšira javnost sazna za nju. Moje mišljenje je da je većina ovih funkcija uglavnom u okviru SDA ili HDZ-a. Druge partije koje nemaju taj broj funkcionera i nemaju tako motiv da se bore za čuvanje ovih pozicija, one bi mogle ovo prihvatiti, posebno ako građani to prihvate", kaže dalje Imamović, naglašavajući da su kantoni pred bankrotom, a da bi mogli povući i ostali nivoe vlasti.