Ministarstvo saobraćaja
29

Izmjena režima saobraćaja u centru Sarajeva tokom trajanja SFF-a

I. M.
Foto: Press služba Kantona Sarajevo
Foto: Press služba Kantona Sarajevo
Ministarstvo saobraćaja KS dalo je saglasnost Udruženju građana i umjetnika "Obala Art Centar" za privremenu izmjenu režima saobraćaja u ulicama Branilaca Sarajeva, Zelenih beretki, Ćemaluša, Radićeva i Kulovića, radi održavanja Sarajevo Film Festivala.

Od 11. augusta 2023. godine od 22 sata do 12 augusta do 02 sati planirana je potpuna obustava saobraćaja, osim vidljivo označenih i/ili najavljenih vozila organizatora i vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u ulicama Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva, na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice s ulicom Ćumurija, radi realizacije svečanog prijema zvanica i gostiju povodom otvaranja SFF-a.

Prema rješenju Ministarstva, potrebno je omogućiti izlaz iz garaže objekta Hotela Evropa usmjeravajući vozila kroz saobraćajnicu Despićeva prema saobraćajnici Obala Kulina bana.

U periodu od 11. do 18. augusta u terminu od 17 do 24 sati i od 00:00 do 02 sati, kao i 19. augusta u vremenskom terminu od 00:00 sati do 02 sata potpuna obustava saobraćaja i parkiranja vozila, osim vidljivo označenih i najavljenih vozila organizatora i vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH u sljedećim ulicama:

  • Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva na dijelu od raskrsnice s ulicom Vladislava Skarića do raskrsnice s ulicom Kulovića,

  • Ćemaluša na dijelu od raskrsnice s ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva,

  • Ćumurija na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice s ulicom Zelenih Beretki. Omogućava se ulazak i izlazak korisnicima parking prostora u ulici Ćumurija kroz ulicu Ćumurija prema saobraćajnici Obala Kulina bana,

  • Radićeva na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina bana do raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja sigurnosnih uslova za odvijanje saobraćaja motornih vozila, pripadnici MUP-a će uspostaviti redovni režim saobraćaja.

Prema rješenju Ministarstva, zabranjuje se parkiranje u ulicama Branilaca Sarajeva i Zelenih beretki za vrijeme odobrene izmjene režima saobraćaja kompletnom dužinom saobraćajnice, a parkirana vozila na mjestima privremene izmjene režima saobraćaja bit će uklonjena uz intervenciju pripadnika MUP-a i angažiranjem nadležnih vučnih službi KJKP "Rad".

Alternativni pravci kretanja na dijelu potpune obustave saobraćaja su saobraćajnice koje se ukrštaju s dionicama trase kretanja učesnika.

Kako je dalje navedeno u rješenju Ministarstva, potrebno je vršiti povremena propuštanja ranije parkiranih vozila radi izlaza prema alternativnim pravcima kretanja sa svih parking površina, čiji su priključci u spoju s ulicama u kojima je na snazi izmijenjeni režim saobraćaja.

Taksi štand u ulici Branilaca Sarajeva u neposrednoj blizini "Narodnog pozorišta" Sarajevo za vrijeme izmjene režima saobraćaja bit će dislociran na mjesto autobuskog stajališta naspram ulice Šenoina, a taksi štand u ulici Zelenih beretki premješten na prvi susjedni taksi štand koji nije obuhvaćen privremenom izmjenom režima saobraćaja.

Također, radi funkcionalnog i sigurnog odvijanja saobraćaja, u odobrenom periodu, bit će izvršeno privremeno izmještanje terminala "Dom Armije", a kako je navedeno iz Ministarstva saobraćaja KS, potrebno je osigurati prisustvo nadležne službe svih operatera JGPP, koji će vršiti izmjenu režima linijskog javnog gradskog prijevoza.