Traže rješenja za sve
237

Izetbegović: OHR je izašao ususret isključivo zahtjevima HDZ-a, a ignoriše diskriminaciju u RS-u

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas se nakon sjednice stranačkog predsjedništva, na kojoj su razmatrani izborni rezultati i izmjene Izbornog zakona BiH, obratio medijima.

Izetbegović je komentarišući odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kazao da se izašlo ususret isključivo zahtjevima HDZ-a i omogućilo im se da budu nezaobilazan faktor u budućem formiranju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Izetbegović je kazao da visoki predstavnik istovremeno ignoriše decenijama prisutne diskriminacije u entitetu Republika Srpska.

"Brojke govore da nema diskriminacije hrvatskog naroda u FBiH, gdje imaju pozicije i funkcije, više nego im pripada po ustavu. Tražimo da tretira istinske probleme i da ih ne preskače", rekao je.

Što se tiče hrvatskog i bošnjačkog naroda u Republici Srpskoj, Izetbegović je rekao da je tamo evidentna diskriminacija i da je potrebno osigurati simetrična i identična rješenja u oba bh. entiteta u pogledu Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a, kao i kod izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta.

"I tu postoje teške diskriminacije i asimetrije", dodao je.

Izetbegović je upozorio da bošnjački i hrvatski narodi u RS-u polako prestaju biti politički faktori u tom bh. entitetu.

"Pozivamo OHR da eliminiše diskriminatorska rješenja gdje Hrvati i Bošnjaci mogu doći u situaciju da izgube mehanizme vitalnog nacionalnog interesa u RS-u, kroz Vijeće naroda RS-a", kazao je.

Lider SDA je najavio da će ova pitanja biti jedna od osnovnih aktivnosti te stranke u narednom periodu.

"Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, dok u RS-u to mogu biti npr. dva Srbina", istakao je.

Što se tiče izbornog procesa, Izetbegović je izjavio da je izborni inžinjering bio prisutan i na nedavno održanim Općim izborima.

"Nakon ponovnog izbornog inžinjeringa i ogromnog broja nevažećih listića, cijenimo da OHR treba završiti i taj process. Da treba iskoristiti priliku i finalno intervenisati na integritet procesa s elektronskim glasanjem kako bi se spriječile krađe. Bez toga neće biti fer i poštenih izbora u Bosni i Hercegovini", zaključio je.

Ovo su zaključci sjednice Predsjedništva SDA:

  • Predsjedništvo SDA pozdravlja izborne rezultate koje su Stranka i njeni kandidati ostvarili na svim nivoima vlasti. Unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima kojima su bili izloženi predsjednik Izetbegović i Stranka u cjelini, neprincipijelnim udruživanjima političkih oponenata, ostvareni rezultat jedan je od najboljih koji su ikada postignuti.

SDA je ubjedljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti. Zadržan je, a u pojedinim kantonima popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstatnim blokadama.

  • Predsjedništvo SDA smatra da razgovore o formiranju vlasti na svim nivoima treba da vode pobjednici izbora i u tom kontekstu se zadužuju timovi SDA da pokrenu razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.

  • Predsjedništvo SDA smatra da izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Visoki predstavnik ne nude pravična i cjelovita rješenja, jer se njima ne implementiraju predsude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Jednostranom implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Visoki predstavnik je izašao u susret isključivo zahtjevima HDZ-a i time cementirao njihovu poziciju omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u vlasti na nivou države i entiteta Federacija BiH.

  • Predsjedništvo SDA od Visokog predstavnika traži da tretira istinske, decenijama prisutne probleme u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu diskriminaciju u entitetu RS, te da u skladu s tim osigura simetrična i identična rješenja u oba bh. entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i predsjednika i potpredsjednika FBiH i RS. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS, koji postepeno prestaju biti politički faktor u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS.

  • Predsjedništvo SDA smatra da je posebno opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih funkcija u entitetu Federacija BiH, a iz toga izuzeti funkcije predsjednika i premijera u entitetu RS, što je u direktnoj suprotnosti da sa odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U entitetu FBiH predsjednik i premijer nametnutim amandmanima OHR-a ne smiju biti iz istog naroda, dok je u RS to omogućena praksa, koju bi Visoki predstavnik trebao promijeniti.

  • Predsjedništvo SDA smatra da je Visoki predstavnik propustio priliku da dovrši intervencije na Izborni zakon BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, a kojim bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile izborne krađe. Pozivamo ga da to uradi.