Općina Centar
1

Izdata urbanistička saglasnost za još jedan dio Prve transverzale u Sarajevu

Dž. L.
Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar
S obzirom na činjenicu da su Nulta i Prva transverzala, te izgradnja kružnog toka na Šipu, među najprioritetnijim projektima Općine Centar Sarajevo, načelnik Nedžad Ajnadžić inicirao je održavanje sastanaka svake sedmice na kojima učesnici razmatraju dinamiku i aktivnosti kada je u pitanju realizacija ovih projekata.

S tim u vezi, u prostorijama Općine Centar danas je održan još jedan sastanak Tima za realizaciju i praćenje ovih projekata s predstavnicima kantonalnih ministarstava pravde i uprave i saobraćaja, te Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Direkcije za ceste KS.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Na sastanku kojim je predsjedavao načelnik Ajnadžić analizirane su aktivnosti na realizaciji zaključaka sa prethodnog sastanka koji se odnose na projekat Prve transverzale, kao prioritetan cilj općinske uprave.

Za dio dionice Prve transverzale između Zemaljskog i Historijskog muzeja Općina Centar izdala je urbanističku saglasnost.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Načelnik Ajnadžić još jednom je istakao da će Općina Centar prioritetno iznalaziti rješenja za zamjenske stanove u vlasništvu Općine za sve one koji su ostvarili stanarska prava nad stambenim jedinicama za koje je predviđena eksproprijacija.

Foto: Općina Centar
Foto: Općina Centar

Prisutni su upoznati da će Direkcija za ceste Kantona Sarajevo u oktobru raspisati javni poziv za odabir izvođača radova na prvoj dionici trase Prve transverzale od Tehničke škole do Ulice Braće Begić, pod uslovom da se riješe imovinsko-pravni odnosi na toj dionici. Istaknuto je i da je na osnovu elaborata o rušenju 28 objekata koji se nalaze na ovoj trasi, Direkcija za ceste KS jučer raspisala javni poziv za odabir izvođača radova za rušenje objekata, kao i da je najavljeno skoro izmještanje depoa minibuskog saobraćaja iz Ulice Halida Kajtaza.

Na sastanku su utvrđene obaveze u vezi sa daljnjim aktivnostima.