Neophodne garancije
48

Iz Pfizera za Klix.ba: Šta zamjeraju BiH i koje uvjete za dostavu vakcina traže

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz kompanije Pfizer za Klix.ba su kazali šta je ključni problem zbog kojeg u našu zemlju njihove vakcine protiv korone vjerovatno neće stići ni u martu.

Prije nekoliko dana Pfizer je pisao bh. vlastima i upozorio da naša država još uvijek nije ispunila sve uvjete kako bi započela prva isporuka te vakcine u okviru sistema Covax.

S druge strane, iz BiH su otišle poruke da smo ispunili sve što je traženo. Pojašenjenje smo tražili od kompanije Pfizer, odakle su nam odgovorili šta je suština problema.

Da bi cjepiva protiv COVID-19 bila isporučena, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija (ili dokaz o priznavanju ili oslanjanju na drugu vrstu regulatornog odobrenja, poput WHO EUL), uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima nadležna institucija u BiH - Agencija za lijekove nije odobrila Pfizer, niti ima dokument kojim se oslanja na odobrenje Pfizerove vakcine u WHO-u i slično.

"Mi (Pfizer i COVAX) ćemo sarađivati ​​s vladom na koracima neophodnim kako bi se omogućilo da opskrba nastavi što je prije moguće. Dogovor s COVAX-om nije dio bilateralnog ugovora između države BiH i Pfizera, za koji smo iskazali jasnu namjeru još u jesen prošle godine", kazali su nam iz Pfizera.

Dakle, Pfizer traži određenu vrstu direktnog dogovora i svakako zaštitu, odnosno odgovornost bh. vlasti u procesu dobavljanja vakcina i same imunizacije.

Podsjetimo, 29. januara COVAX je poslao početnu raspodjelu doza cjepiva Pfizer-BioNTech za Q1 prema zemljama članicama Covax-a, na osnovu interesa zemlje za našu vakcinu i COVAX procjene spremnosti zemlje. Ova raspodjela pruža privremene smjernice zemljama i podliježe potvrdi Pfizera nakon završetka procjene u svakoj zemlji.

"Planom raspodjele doza direktno upravlja Covax. Kao jedna od prvih kompanija koje su osigurale doze putem ovog novoosnovanog mehanizma, radimo u partnerstvu s COVAX-om (Gavi & UNICEF ili PAHO) kako bismo primijenili ovaj model u praksi. Nakon izvršenih analiza zajedno s udruženjem COVAX utvrđeno je da je potrebna dodatna rasprava u zemlji kako bi se razjasnili zahtjevi za opskrbu putem Covaxa", istakli su iz Pfizera.