Nisu gađali gradove
74

Iran je partnere obavijestio o napadu 72 sata ranije, objavljeno šta su im bili ciljevi

N. V.
Borbeni avioni Izraela (Foto: Izraelske odbrambene snage)
Borbeni avioni Izraela (Foto: Izraelske odbrambene snage)
Državna iranska novinska agencija navodi da je napad iz Teherana bio usmjeren na zračnu bazu Nevatim i vojni objekat na planini Hermon. Također, iranski mediji pišu da su njihovi zvaničnici obavijestili prijateljske države o napadu 72 sata prije nego je počeo.

Prema nepotpisanoj kolumni, koja naizgled odražava vladajuće stavove u Iranu, Nevatim je bio na meti jer je, kako navodi Teheran, odatle pokrenut smrtonosni napad na konzulat zemlje u Damasku ranije ovog mjeseca, a što je bio razlog za iransku osvetu. Upravo je ovdje i pao najmanje jedan projektil, ali Izrael tvrdi da nije pričinjena veća šteta.

Navodi se da je meta bila i lokacija vojne obavještajne službe na planini Hermon, te da je napad također zamišljen kao odgovor na višegodišnje izraelske napade na iranske položaje u Siriji.

"Izraelski gradovi nisu trebali biti meta u ovoj operaciji, iako su izraelski građani proživjeli najgoru noć u svojim životima", navodi se, ne pominjući malu beduinsku djevojčicu koja je navodno bila jedini ranjeni Izraelac i koja je u teškom stanju.

Umjesto toga, ISNA tvrdi da su "iranski projektili pogodili unaprijed određene ciljeve, ali da Izrael pokušava umanjiti štetu od ovog napada".

BBC je analizirao jedan od videosnimaka koje je objavila državna televizija Irana, a za koji tvrde da prikazuje kako projektili pogađaju mete u Iranu. Međutim, utvrđeno je da je riječ o starijem snimku požara iz Čilea.