Zamjerio vlastima
7.8k

Incident na komemoraciji povodom sjećanja na poginule na Markalama u Sarajevu

D. Be.
Na današnjoj zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS povodom Dana sjećanja na poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995. godine i 26. godišnjice stradanja sugrađana na pijaci Markale dogodio se manji incident.

U trenutku obraćanja predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika ustao je Jasmin Šaljić (vijećnik BPS-a) te počeo vikati poručivši da ne treba koristi termin "stradali", već jasno reći da su građani Sarajeva pobijeni u agresiji.

On je vlastima i organizatorima komemoracija zamjerio što agresora ne zovu pravim imenom i zašto ih je strah govoriti istinu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Moramo znati ko nas je pobio, ko je pobio ove ljude. Jesu li nas četnici gađali ili je bila saobraćajna nezgoda 5. februara? Gdje god da dođem niko, ni Mandić ni Brčić ni Grabovica, niko da kaže ko nas je pobio. Ko? Agresor nas je gađao granatama, nisu se građani sami granatirali. Sram vas bilo. Ovo je negiranje zločina i genocida", poručio je Jasmin Šaljić.

On je nedugo nakon toga izašao za govornicu i rekao da su ljudi pobijeni, a ne da su stradali.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Mi smo doživjeli agresiju, mi smo međunarodno priznata država. Ovo su opasne fraze kada se govori stradao, a ne agresija. Odjednom niko nije obilježio agresora. Ko je ispalio granatu, jesu li to Vojnici RS-a ili sami sebi. Je li nas nečega strah u našem gradu, da kažemo ko nas je ubio? Ovo nema logike, nema državne zastave, a slušamo himnu", dodao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Svima je poručio da praksom u kojoj zločince ne nazivaju pravim imenom ponižavaju žrtve, sugrađane, rodbinu i prijatelje.

"Ubijate ih svaki put kada lažete i nećete da kažete ko ih je ubio", dodao je.