BiH
245

Igor Gavrić je novi predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, SDA i SBB imaju većinu

Piše: A. B.
Igor Gavrić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je za predsjedavajućeg izabralo Igora Gavrića kojeg je kao kandidata predložila Tea Dreković.

Drugi kandidat za predsjedavajućeg bio je Miro Lazović (SDP) za kojeg je glasalo 13, a za Gavrića 15 vijećnika.

Lazovića je za predsjedavajućeg predložio Miroslav Živanović.

Podsjećamo da su Naša stranka, SDP, DF, GS i Prva nezavisna lista Stari Grad na sinoćnjem sastanku dogovorili da podrže kandidata Naše stranke za gradonačelnika Sarajeva i kandidata SDP-a za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Izborom Gavrića SDA i SBB su pokazali da imaju većinu u Gradskom vijeću te da će novi gradonačelnik najvjerovatnije biti Abdulah Skaka.

Za zamjenike predsjedavajućeg Gradskog vijeća izabrani su Mira Jurić i Edina Gabela.

S obzirom na to da je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća izabran Igor Gavrić iz reda hrvatskog naroda, kandidati za zamjenike su morali biti predloženi iz reda bošnjačkog i srpskog naroda.

Tako je Bajro Biber za zamjenicu predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva predložio Miru Jurić (USD).

Vijećnik Velija Katica (SDA) za zamjenicu je predložio Edinu Gabelu (SDA) koja je do sada obnašala funkciju predsjedavajuće Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Miroslav Živanović (SDP) za zamjenika je predložio Seada Srnu (samostalni vijećnik) dok je Vibor Handžić (Naša stranka) za zamjenika predložio Miroslava Živanovića.