Svečanost u Stocu
47

Hrvatska dodijelila 61 ugovor vrijedan više od milion eura za privredu hrvatskom narodu u BiH

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Delegacija Vlade Republike Hrvatske zajedno sa liderom HDZ-a i HNS-a BiH Draganom Čovićem danas je posjetila Stolac, gdje je održana svečana podjela ugovora u okviru Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom svečanosti je potpisan 61 ugovor sa ciljem podrške hrvatskom narodu za razvoj privrede u BiH, što je, kako kažu, samo dio sredstava koja Republika Hrvatska kroz brojne projekte investira u BiH.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je naglasio kako su danas potpisani ugovori vrijedni miliona i 60 hiljada eura, što je samo jedan od više različitih programa koji se finansiraju sredstvima budžeta Hrvatske, a jedan od dva koji se finansiraju iz njegovog ministarstva.

Branko Bačić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Branko Bačić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Tim sredstvima želimo pomoći digitalizaciju privrede, stvaranja boljih uslova za život i rad na ovim prostorima, a tokom ove godine taj iznos će biti više nego udvostručen, kao bi obuhvatili što je moguće više projekta koji su od iznimne važnosti za privredni život hrvatskog naroda u BiH", kazao Bačić nakon svečanog potpisivanja ugovora u Stocu.

Ističe da je kroz taj program koji se provodi više godina, Hrvatska financirala 320 različitih projekata za što je izdvojeno 10 miliona eura, te podsjetio da je do sada Hrvatska za izgradnju kuća na područjima gdje žive Hrvati izdvojila 44 miliona eura, čime je obnovljeno 3.200 porodičnih kuća.

"Ovaj projekt i svi programi su nastavak ustavne brige Republike Hrvatske prema našim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Tu brigu na jedan ovako konkretan način očitujemo kroz projekte, kao što je cesta Zavala prema granici sa Hrvatskom, ali i brojni projektu kojim se potiču socijalni, društveni i komunalni projekti u jedinicama lokalne samouprave, ustanova i poduzetnika hrvatskog naroda BiH", kazao je hrvatski ministar.

Ističe kako je to pokazao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je dolaskom u BiH sa predstavnicima Evropske Unije pokazao jasnu i snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića Stolac su posjetili i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Sa delegacijom Republike Hrvatske u posjeti Stocu je i lider HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović koji se sa visokim zvaničnicima susjedne zemlje prije toga sastao u Centrali HDZ-a u Mostaru.

Nakon boravka u Stocu delegacija se uputila u posjetit Ravnom, te obilazak radove na izgradnji puta na trasi dionice Zavala - Granica Republike Hrvatske, koja će modernom saobraćajnicom povezati našu zemlju sa susjednom Hrvatskom i Evropskom unijom kojoj težimo.