Poruka iz Zagreba
531

HRS i MOST: Dolazi novo vrijeme hrvatske politike u BiH, imamo svoj plan B

D. Be.
Delegacije Hrvatske republikanske stranke (HRS) i MOST-a održale su zajednički sastanak u Zagrebu, na kojem je analizirana politička situacija u BiH te su definirane zajedničke buduće aktivnosti ove dvije stranke u cilju dodatnog jačanja saradnje po pitanju statusa Hrvata u BiH.

Oni smatraju da Republika Hrvatska treba koristiti sve diplomatske kapacitete koje ima u institucijama EU, Vijeća Evrope, NATO-a i dr. kako bi pružila maksimalnu moguću podršku rješavanju tzv. hrvatskoga pitanja u BiH.

"Činjenica je kako je međunarodna zajednica svojim ponašanjem otvoreno stala na stranu unitarističke sarajevske politike. Izjave o 'jedinstvenoj BiH jednog naroda' predstavnika EU ponajbolje govore o tome. Jasno je vidljivo, dakle, kako sva tobožnja lobiranja od Vlade RH u biti ne postoje. Dapače, nanose štetu. Kolika šteta može biti govori, primjerice, činjenica kako su hrvatski predstavnici u Vijeću Evrope, na čelu s Marijom Pejčinović Burić, šutke i bez ikakve reakcije ostali na sramotan govor Željka Komšića, u kojem je izvrtao povijest govoreći o agresiji Hrvatske na BiH", saopćili su iz HRS-a i Mosta.

Smatraju kako zbog navedenog Hrvatima u BiH treba jedna politička katarza, odnosno politički zaokret u BiH.

"Definirati političke modele koji će staviti hrvatski narod i hrvatskog čovjeka u prvi plan. Hrvati kao konstitutivan narod u BiH, sa svim svojim građanskim i političkim pravima zagarantiranim u Ustavu i Izbornom zakonu, po cijenu pozicija i beneficija iz vlasti. Kako bi se to dogodilo, politika Republike Hrvatske prema BiH se mora iz Brisela preseliti u BiH. Hrvatska mora voditi suverenističku politiku prema Hrvatima u BiH, dok god sistemski nije riješeno hrvatsko pitanje u ovoj zemlji. Do sada to nije bio slučaj. Hrvatska godinama vodi politiku dirigiranu interesima Brisela, a ne svog naroda u BiH. To je dovelo do toga da Hrvati u BiH nemaju nikakve političke strategije, a osobito nemaju jasnu strategiju, ako se ne dogode izmjene Izbornoga zakona", navode.

Na kraju ovog saopćenja se navodi kako je došlo vrijeme "za novi politički smjer, političku stratešku alternativu Hrvata u BiH, koju će predvoditi HRS i MOST".

"Primarni naglasak će biti stavljen na izmjene Ustava, administrativno preuređenje BiH, a za početak definiranje jasne strategije za predstojeće Opće izbore 2022. i scenarij u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona. Dopustit ćemo sestrinskim HDZ-ovima, koji objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku, da ponude svoja rješenja, odnosno da ponude svoj Plan B. Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim. Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice", rekli su.