Čekajući na odluke sudova
34

Hronologija problema Komisije za koncesije BiH: Svjedočenje člana koje pobuđuje sumnje u vlast

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Član Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine Mensur Šehagić je obrazložio probleme ove komisije, a koji se odražavaju i na namjeru Republike Srpske i Srbije da na Drini izgrade tri hidroelektrane.
Šehagić je pred Sudom Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine pokrenuo upravni spor ocijenivši da je upitna legalnost ove komisije. To je učinio zato što sastav komisije ne odražava administrativnu i etničku strukturu Bosne i Hercegovine.

Osim toga, stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero je više puta upozoravao da je komisija nepotpuna i da je većini članova istekao mandat. Istakao je da potpredsjednik komisije Milomir Amović djeluje kao predsjednik kojeg nema. Osim Šehagića, koji je bio sagovornik Klix.ba, članovi su Đoko Slijepčević i Anto Matić.

Šehagić je istakao da su se brojni problemi u Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine i njegovo dugogodišnje nastojanje da se oni riješe znatno odrazili na njegovo zdravstveno stanje koje je sada vrlo narušeno.

Šta sve fali komisiji

I on je podsjetio da samo predsjednik može rukovoditi radom komisije i niko drugi. Ocijenio je da u komisiji više nema iznimnih pravnih stručnjaka, a što je ranije bio slučaj. Potvrdio je da njen sastav ne odražava administrativni i etnički sastav zemlje.

"Imali smo po tri člana iz oba entiteta i jednog iz Brčko distrikta. Odluke se donose ako postoji kvorum koji trebaju činiti članovi iz svih dijelova države. Do odlaska gospodina Mustafe Ramića kao Bošnjaka iz Brčko distrikta, komisija je bila konstituisana po zakonu. Njegovim odlaskom je izgubila legitimitet", kazao je Šehagić.

Potom je, kako je naveo, komisija ostala i bez člana hrvatske nacionalnosti iz Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, od sedam članova, tri su penzionisana. Ostala su četiri - dva srpske nacionalnosti, jedan hrvatske i on kao Bošnjak.

Članovi komisije se biraju konkursom, a potom se među njima bira predsjednik komisije. Donedavno je to bio Hamed Mešanović, koji je na ovu funkciju imenovan kada je predsjedavajući Vijeća ministara bio Adnan Terzić. Amović je imenovan za zamjenika predsjednika.

Naš sagovornik tvrdi da se od državne vlasti nekoliko puta tražilo da se bar imenuju vršioci dužnosti za članove komisije. To je traženo zato što je članovima istekao mandat i to je slučaj već deset godina. Istek mandata je još jedan razlog zašto je pravno upitan trenutni sastav komisije.

"Sve je to toliko sporno da je mene pokrenulo da se stavim na raspolaganje i da pokrenem tužbu", dodaje.

U iščekivanju odluke Suda BiH

Naglasio je da su nadležni njegove primjedbe ocijenili, kako je kazao, kao bagatelu, a da ima dojam da im je prihvatljivo sve ono što se dešava u vezi s komisijom. Ukazao je da nije želio učestvovati u radu komisije svjestan svih navedenih problema.

Šehagić je poručio da ne žali zbog toga što se suprotstavio onim što smatra neprihvatljivim, pa i po cijenu znatno narušenog zdravlja. Očekivao je da će Sud Bosne i Hercegovine brzo reagovati i očitovati se po upravnom sporu koji je podnio, ali to se još nije desilo.

Također je napomenuo da je nedavno poništen konkurs za izbor članova Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, a koji provodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, čiji je ministar Staša Košarac (SNSD).

Šta kažu u Ustavnom sudu

Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 16. jula prošle godine presudio da komisija mora u roku od 90 dana riješiti sporna pitanja vezana za plan Republike Srpske i Srbije da na Drini izgradi tri hidroelekrane.

No, komisija se do sada nije bavila ovim pitanjem, baš kao što se ni Ustavni sud nije očitovao o eventualnim zaštitnim mjerama. Ovu sudsku instituciju smo pitali kada će se to desiti.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na Plenarnoj sjednici 2. decembra 2021. donio zaključak da se od učesnika u postupku traži dodatna argumentacija u vezi sa zahtjevom za donošenje privremene mjere, a od Suda Bosne i Hercegovine informacija o okončanju upravnog spora, koji se vodi povodom imenovanja Zajedničke komisije za koncesije. Nakon što Ustavni sud Bosne i Hercegovine bude raspolagao potrebnim informacijama i bude omogućeno prisustvo sjednici svih sudaca, uključujući i međunarodne, a s obzirom na mjere koje su na snazi povodom pandemije koronavirusa, ispunit će se uslovi za donošenje odluka u navedenom predmetu", poručili su u odgovoru za Klix.ba.

Zaštitnih mjera nema, ali je gradnja spomenutih energetskih postrojenja počela - u maju prošle godine je položen kamen temeljac.