Pozivi na protest
970

Homofobni grafit u Tuzli protiv LGBTI osoba uoči festivala Merlinka

Piše: A. K.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Uvredljivi i homofobni grafit ispisan je na fasadi Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli, u kojem će večeras biti otvoren Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka.

"Ped**i, liječite se", riječi su ispisane na Ateljeu Ismet Mujezinović, a potpisnik uvredljive i homofobne poruke za sada nije poznat.

Kako smo ranije pisali, uoči otvorenja Merlnike na nekoliko lokacija u Tuzli ranije su postavljeni plakati kojim se građani pozivaju na mirni protest ispred Ateljea Ismet Mujezinović večeras u 18 sati zbog, kako je navedeno "sprečavanja otvaranja i održavanja nakaradnog i nemoralnog 'Queer Festa'".

Na društvenoj mreži Facebook kreirana je i grupa kojom se građani pozivaju na protest.

Organizator Merlinke u Tuzli je Tuzlanski otvoreni centar iz kojeg je za Klix.ba ranije rečeno da je bilo kakav pritisak na slobodu okupljanja i uznemiravanje bilo koje grupe građana, pa tako i LGBTI osoba u ovom slučaju, narušavanje demokratskih principa i zakona Tuzlanskog kantona i države Bosne i Hercegovine.

Inače, Merlinka se u Tuzli održava već pet godina za redom, a večeras će prvi put biti angažovan veći broj zaštitara i policajaca koji će brinuti o sigurnosti učesnika festivala.

Kako saznajemo, o svim dešavanjima vezano za festival Merlinka u Tuzli upoznate su državne i međunarodne institucije čija se reakcija očekuje.