Toplotni val
0

Hitne službe u Mostaru rade punom parom: Zbog vrućine ljudi padaju u nesvijest

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ekipe Hitne medicinske služba u Mostaru rade punom parom zbog intervencija uslijed toplotnog vala i visokih temperatura koje su živu termometra dizale do 37 stepeni u najvećem hercegovačkom gradu.

Šef Hitne službe u Domu zdravlja Mostar Ilija Marijanović nam kaže da zbog povećanih temperatura ekipe Hitne medicinske pomoći već nekoliko dana bilježe povećan broj intervencija. "Pacijenti se uglavnom javljaju zbog glavobolje, smetenosti, uznemirenosti, ubrzanog rada srca i povišenog pulsa, do potpunog gubitka svijesti", kazao je Marijanović za Klix.ba.

Odgovorno ponašanje

Zbog toga upozorava građene, ako se u njihovoj blizini dogodi da osoba izgubi svijest, kako je potrebno onesviještenog postaviti u bočni položaj.

"Ako se u vašoj blizini nalazi osoba sa simptomima toplinskog udara, potrebno je istu smjestiti u hlad ili hladniji prostor , te stvoriti umjetni vjetar pomoću lepeze ili novina, te osvježiti tekućinom. U slučaju da osoba ima gubitak svijesti potrebno je pozvati Hitnu medicinsku pomoć", pojasnio je Marijanović.

Preporuke građanima

Šef mostarske Hitne službe je preporučio svim građanima da izbjegavaju boravak na otvorenom u periodu od 10 do 17 sati.

"To se posebno odnosi na osobe starije životne dobi sa hroničnim bolestima, trudnice i djecu", naglasio je šef mostarske Hitne službe.

Potrebno je piti dovoljno tekućine, naglasak je na adekvatnoj hidraciju.

Potrebno je piti vodu, izbjegavati kafu i zaslađene napitke, te gazirane sokove i alkohol. Također treba izbjegavati masnu i začinjenu hranu, te u organizam unositi laganu hranu, nositi prozračnu odjeću, koristiti sunčane naočale i šešire.

Posebno je poručio roditeljima da djecu nipošto ne ostavljaju samu u zatvorenom automobilu i na otvorenom suncu.