Nastavljaju s borbom
199

Grupa građana Pliva tvrdi da je anketa kompanije Lykos Balkan Metals namještena

Klix.ba
Iz Udruženja građan Pliva reagovali su na tvrdnje kompanije "Lykos Balkan Metals" u kojima oni kažu da je 89,2 posto mještana Jezera za nastavak geoloških istraživanja”

Kako kažu, mjesecima traje borba Jezerana protiv otvaranja rudnika koji njima ne bi donio ništa dobro, a uništio bi prirodu i ugrozio im kuće.

"Mjesecima već odolijevamo pritiscima i protestvujemo uprkos prijetnjama. Nije to borba samo za Jezero. Svijetom se širi pošast bjesomučnog rudarenja za potrebe, kako kažu, zelene tranzicije. Bogati su nas doveli u klimatsku krizu, a sad i rješenje treba da ide s naše grbače. Jezero i nama slične zajednice širom svijeta treba da plate ceh spašavanja planete, a zapravo spašavamo luksuze i prohtjeve elite. A posljedice će se osjetiti i daleko van naših malih zajednica. Neće moći", navode u reakciji.

Jezerani i Jezeranke su se hrabro pobunili, dodali su, baš kao i mnoge zajednice diljem planete Zemlje koje su se našle na udaru bogatih rudarskih korporacija.

"Podržavaju nas čuvari prirode, naši i strani. U našoj borbi nam je dobrodošla svaka pomoć, ali je ne tražimo i ne očekujemo", ističu.

Referirali su se na tvrdnje kompanije "Lykos Balkan Metals" u kojima oni kažu da je 89,2 posto mještana Jezera za nastavak geoloških istraživanja.

"Lykos je u Jezeru navodno anketirao 331 ispitanika. To nije niti jedna trećina sveukupnog punoljetnog stanovništva u Jezeru. Na biračkom spisku se nalazi 1.119 osoba. To znači da je istraživanja Lykosa podržalo samo 29,57 posto stanovništva, a ne 89,2 posto kako je reklamirala sama kompanija. Također, postoje indicije da je anketa sprovođena samo među domaćinstvima koja ne žive blizu predviđenih bušotina i utoliko nisu neposredno ugrožena otvaranjem rudnika", navode.

Istakli su da anketa nije prethodno najavljena, a odabir uzorka navodi na sumnju da su ispitanici brižljivo probrani.

"Prema informacijama s terena, anketari su obišli samo ona domaćinstva koja podržavaju istraživanja. To bi nas moglo navesti na zaključak da su prethodno dobili upute lokalnih vlasti. Najilustrativniji primjer nepravilnosti, za koje bi se moglo tvrditi da su namjerne, predstavlja podatak da u Borcima dvije osobe podržavaju Lykos. U Borcima stanuje samo jedna osoba", ističu iz Udruženja.

Namjera im je, ističu, uskoro inicirati peticiju koja će obuhvatiti sva domaćinstva, pa i njihove komšije trenutno na radu u inostranstvu čiji su domovi u opasnosti, ali se te ljude u potpunosti isključuje iz procesa odlučivanja u lokalnoj zajednici.

"Ta peticija će biti dobar pokazatelj istinskog stanja na terenu, a novinare iz cijele zemlje pozivamo da nas posjete i uvjere se koliko se Jezerana i Jezeranki bori za svoje mjesto. Mi, iako stanovnici tek jednog malog mjesta na mapi svijeta, nećemo odustati od borbe", zaključuju u saopćenju.