Veliki iskorak
6

Grubeša: Značajan napredak u Strukturalnom dijalogu o pravosuđu

FENA
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša zadovoljan je rezultatima ovosedmičnog ministarskog sastanka u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu i smatra da je napravljen značajan iskorak u pozitivnom smjeru.

On ističe da je dostigao visok stepen konsenzusa o osnovu i okvir za definiranje produženo krivično nadležnost Suda, poštujući ustavni poredak zemlje.

"Veliki posao je učinjeno sve strane da je moguće govoriti o stručnjacima prijedlog TAIEX kao osnova. Zajednički stav je da ovo pitanje je propisan u organizacionom zakonu, kao što je Zakon o sudovima, iako je bilo prijedloga da se radi kroz materijal i zakonske odredbe", izjavio je za Fenu ministar Grubeša.

Kada je u pitanju neusklađene odredbe sudovima u BiH, a posebno se ističe onaj koji kontrolira produženo krivično nadležnosti. On objašnjava da je Sud nadležan da sudi za krivična djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a to je u vezi produženja da nadležnost za djela koja nisu propisana od strane države, ali zakoni entiteta i Brčko Distrikta.

"Jer pravne sigurnosti u zemlji i za sudije koji će suditi ovim slučajevima potrebno je da se jasno odredi kada taj sud ima nadležnost. Niko ne dovodi u pitanje kvaliteta rada i profesionalizma entitetskim sudovima. To je definicija nezakonitog ponašanja koji pod određenim zakonom propisane uslove, bilo da se radi o ozbiljnosti prekršaja koji su rezultirali kršenje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine ili neke druge od kojih je i dalje da se pregovara, a ne da osudi entitet sudiju sud - država", smatra Grubeša.

Nakon njegovm riječima, potrebno je da svi akteri strukturalnog dijaloga kreće u okviru koje je postavila člana 83. Ugovora o EU, jer će uskladiti svoje zakonodavstvo sa standardima i principima EU, osigirati brže evroatlantske integracije.

"Neizmjeran doprinos Evropske komisije u dijalog i kompromis, ali se sve odgovornosti na lokalne političare koji trebaju da se dogovore o ključnim pitanjima. Nema gubitnika i dobitnika, jer je Evropa zajednički cilj", kaže Grubeša i dodaje da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović doprinijeli podrške nedavnih susreta sa evropskim zvaničnicima napore u okviru strukturalnog dijaloga i kompromisa u cilju jačanja vladavine prava.