BiH
8

Gradsko vijeće Grada Sarajeva: Komšić i Skaka su imali dovoljno prilika da ospore odluku o plaketi Lafciogluu

Piše: A. P.
Nakon što je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić zatražio preispitivanje Odluke o dodjeli Plakete Grada Sarajeva profesoru Aliju Lafciogluu, oglasilo se Gradsko vijeće koje je tu odluku i donijelo 26. oktobra.

Gradonačelnik je upozorio da bi ova odluka mogla negativno utjecati na ugled Grada Sarajeva i ugroziti ostvareni napredak u saradnji sa pobratimskim i prijateljskim gradovima Republike Turske, s obzirom da je Lafciogluu profesor u Bosna Sema obrazovnim institucijama koje se smatraju takozvanim "Gulenovim školama".

Međutim, iz Gradskog vijeća ističu da su gradonačelnik Komšić i njegov zamjenik Abdulak Skaka "na nekorektan način putem medija informisali javnost", ukazujući na odgovornost Gradskog vijeća, a zanemarujući vlastitu ulogu u procesu donošenja ove odluke.

U saopćenju se navodi da je, u skladu s Poslovnikom, gradonačelnik mogao na vrijeme razmotriti materijal i dati svoje mišljenje te da je dvjema sjednicama na kojima je Komisija za izbor i imenovanja razmatrala prijedlog o dodjeli Plakete prisustvovala gradonačelnikova predstavnica.

Kako procedura nalaže, poslije ove komisije, prijedlog odluke razmatrala je i Komisija za statut i akte, čijem pozivu za prisustvo se Komšić nije odazvao niti je uputio svog predstavnika.

I nakon toga su Komšić i Skaka mogli iznijeti svoje mišljenje o predloženoj odluci i predočiti ga klubovima gradskih vijećnika političkih stranaka kojima pripadaju. Sjednice klubova su se održale prije 43. sjednice Gradskog vijeća te je poznato da su ovi klubovi jednoglasno podržali predložene odluke.

"Također, i gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika su prisustvovali 43. sjednici Gradskog vijeća. Propisano je da se gradonačelnik, odnosno zamjenik gradonačelnika, uvijek može prijaviti za raspravu. Međutim, ni jedan ni drugi ni tada nisu iznijeli svoje mišljenje o ovom prijedlogu", ističu iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Podsjećaju kako su upravo gradonačelnik i njegovi zamjenici sarađivali sa prijateljskim i bratskim gradovima iz Turske, a da o planovima za posljednju Komšićevu posjetu Istanbulu Gradsko vijeće nije bilo ni upoznato. Gradsko vijeće nije imalo ni informaciju o pismu gradonačelnika Istanbula iz jula 2016. godine u kojem se navodi da se "zloupotrebljavaju dobre namjere dijaloga i mira u obrazovnim i kulturnim institucijama, a koje bi se mogle na bilo koji način povezati sa pokušajem državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine".

S obzirom da Komšić o svom mišljenju ni pismeno ni usmeno nije obavijestio Gradsko vijeće u cijelom toku procesa donošenja odluke o priznaju, a potom je dva dana poslije donošenja odluke zatražio njeno preispitivanje, iz Gradskog vijeća navode kako je ovakvo ponašanje neprimjereno.

"Neprimjereno je što su gradonačelnik i njegov zamjenik prešutjeli informacije koje su imali te je Gradsko vijeće, nedovoljno informisano, bez rasprave, jednoglasno usvojilo Odluku", istaknuto je u saopćenju za javnost.