|

Građanski bunt protiv uzurpacije Vilsonovog šetališta zbog izgradnje Prve transverzale

Građanski bunt protiv uzurpacije Vilsonovog šetališta zbog izgradnje Prve transverzale
177
D. Be.
26.10.2019. u 12:39
99
komentara
177

dijeljenja
Građanski bunt protiv uzurpacije Vilsonovog šetališta zbog izgradnje Prve transverzale Foto: I. Š./Klix.ba
Udruženje Eko akcija Sarajevo oglasilo se povodom plana nastavka izgradnje Prve transverzale, odnosno planirane ceste između Historijskog i Zemaljskog muzeja preko Vilsonovog šetališta do Grbavice.
Iz ovog Udruženja plan su nazvali udarom građevinskog lobija na Vilsonovo šetalište. Smatraju da bi izgradnja ceste sa četiri trake skratilo čuveno sarajevsko šetalište za nekoliko desetina metara.

Ističu da bi pored toga izduvni gasovi motornih vozila dodatno zagadili vazduh u ovom dijelu grada koji veliki broj ljudi, naročito starijih i djece, svakodnevno koristi za sport, rekreaciju i šetnju.

Izgradnja ceste bi zahtijevala, navode, sječu desetina stabala , dok bi prostor između muzeja koji se koristi za društvene i kulturne događaje tokom cijele godine bio u potpunosti zatvoren.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


"Saobraćajnica će uništiti jednu od rijetkih preostalih zelenih površina u ovom dijelu grada i narušiti izgled najpopularnije šetnice u gradu Sarajevu. Naš interes nije još jedna saobraćajnica u gradu koji su zagušili automobili i zgrade. Naš interes je mirna i očuvana šetnica u punoj dužini. Odbrana Vilsonovog", poručili su građani okupljeni oko Udruženja Ekoakcija.Dionica bi se "provukla" između dva muzeja, od ulice Zmaja od Bosne do Zagrebačke ulice odnosno Južnom longitudinalom, a projektom je tretirana odvojeno u odnosu na dio I transverzale koji je trenutno u izgradnji.

Ono što bi moglo biti sporno, jeste činjenica da je zeleni pojas između dva muzeja kroz godine pretvoren u javno okupljalište, mjesto održavanja manifestacija i popularno mjesto susreta mladih.

Također, u vrijeme stvaranja plana, Vilsonovo šetalište je još uvijek tretirano isključivo kao saobraćajnica motornih vozila. Popularni Vils danas se postepeno rješava motornih vozila, a krajnji cilj je potpuno zatvaranje ceste u korist pješaka i biciklista.
Prijavi grešku


Komentari (99)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...