Sarajevo
113

Građani protiv izgradnje novih nebodera na Marijin Dvoru: "Žele betonirati sve oko nas"

B. R.
Protesti protiv regulacionog plana za Marijin Dvor (Foto: I. Š./Klix.ba)
Protesti protiv regulacionog plana za Marijin Dvor (Foto: I. Š./Klix.ba)
Stanovnici sarajevskog naselja Marijin Dvor, kojima nije prihvatljiv regulacioni plan za njihovo naselje, danas su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo regulacionim planom.
Riječ je o regulacionom planu "Gradski centar Marijin Dvor" kojim je, između ostalog, planirana izgradnja dva nebodera. Oba nebodera bi imali po 22 sprata. Jedan bi bio kod hotela Holiday (bivšeg hotela Holiday Inn), a drugi bi bio u blizini dva Uniticova nebodera koji su poznati kao "Momo i Uzeir".

Prvi neboder bi bio dio poslovnog kompleksa domaće hotelske grupacije Holiday dok bi investitor izgradnje drugog nebodera bila kompanija Palace Investments koja je u vlasništvu biznismena Tihomira Brajkovića. Inače, Brajković je ranije investirao u izgradnju velikog broja stambenih zgrada u Sarajevu.

Među građanima koji su nezadovoljni spomenutim regulacionim planom je Jasmin Zeherović koji je u izjavi za naš portal podsjetio da su građani prije četiri godine protestovali protiv izgradnje podzemne garaže.

"Prije četiri godine smo protestovali protiv izgradnje podzemne garaže. Izgradnja je zaustavljena, ali je ona i dalje planirana regulacionim planom. Tim planom su planirane i neke zgrade, kao što su oni kod Unitica i hotela Holiday", rekao je Zeherović.

Prema njegovim riječima, želi se betonirati sve ono što je oko njih, čime bi im se otežali životni uslovi.

"Saobraćaj je u haosu. O tome ne misli niti jedan investitor koji želi da ovdje nešto gradi, ne misli o ljudima koji ovdje žive. Za njih se podrazumijeva da građevina bude od početka do kraja parcele - nema zelene površine, drveća, parkinga", dodaje.

Građani okupljeni oko inicijative "Rad za grad" je zatražila od načelnika općine Centar Srđana Mandića (NS) da od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine zatraži mišljenje o regulacionom planu jer spomenuti regulacioni plan potpada pod historijski urbani krajolik.

Osim toga, od Vlade Kantona Sarajevo su zatražili da onemogući bilo kakvu izgradnju dok se ne usvoji novi urbanistički plan Kantona Sarajevo. Neprihvatljivo im je to što je kantonalna vlada ukinula mjeru zaštite ventilacionih koridora jer smatraju da je time omogućena neadekvatna izgradnja.