Zastupnica DF-a
630

Gasal-Vražalica: Ukoliko se ljevica ne ujedini, SDA dobija izbore

Klix.ba
Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić pozvao sve građanske stranke da se ujedine s ciljem pobjede nad nacionalističkom hobotnicom na ovogodišnjim izborima, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica govori za Klix.ba da će SDA ostati na vlasti ukoliko se ne desi ujedinjenje ljevice.

Kako nam je kazala, nada se da će svi politički subjekti ostaviti svoje sujete sa strane i ponuditi građanima BiH nove opcije.

"Politički subjekti kojima je upućen prijedlog za ujedinjenje trebaju dati svoj stav da li je to prihvatljivo, odnosno šta nije prihvatljivo i na čemu bismo trebali dodatno zajednički poraditi. Prijedlog ima najviše kritika u dijelu gdje bi trenutni čelnici političkih subjekata pri ujedinjenju trebali ustupiti rukovodstvo nekoj novoj osobi. Za mene je to prihvatljivo, ako svi govorimo o novoj šansi, o novim ljudima koji trebaju BiH ponuditi nove vizije i učiniti sve što je neophodno za ovu zemlju. Svi trenutni čelnici su politički istrošeni. Došle su nove generacije koje žele i u toj personifikaciji ujedinjenja ljevice vidjeti nekog novog, a ne trenutnog, odnosno starog lidera, bilo kojeg političkog subjekta", rekla nam je Gasal-Vražalica.

Ona dalje tvrdi kako bi nova lica donijela veću izlaznost na izbore, pa čak povukla i one ljude koji godinama ne glasaju nikako.

Ukoliko ljevica odluči razjedinjeno izaći na izbore ove godine, zastupnica DF-a smatra da će BiH doživjeti sudbinu Aleksandra Vučića i Republike Srbije u kojoj su uslijed razjedinjenosti ljevice nacionalne stranke zadržale svoje pozicije bez velike borbe.

"Svako od nas, svaki pojedinac i pojedinka unutar političkih partija, ali i svaki apstinent u BiH, nosi itekako veliku odgovornost za društvenu zajednicu BiH", dodaje Gasal-Vražalica.

Na pitanje kakva je aktuelna pozicija SDA na političkoj sceni u BiH, Gasal-Vražalica nam odgovara da će oni zadržati istu poziciju u državi, bez obzira na unutarnje turbulencije, ukoliko ujedinjena ljevica ne ponudi svim građanima i građankama BiH alternativnu opciju.

"Upoznati smo da se dešavaju turbulencije unutar SDA, ali ja mislim da njih ništa neće poljuljati zbog razjedinjenosti i trenutne pozicije ljevice. Mi ćemo se ljuljati i dalje jer glasači građanskog lijevog bloka žele odgovore. Glasači nacionalnih stranaka, odnosno glasači SDA, moraju izaći na izbore i uslikati svoj listić da su zaokružili svog lidera, odnosno nekoga iz SDA. Budući da SDA drži državu i u svojim rukama ima sve mehanizme vlasti u BiH, ljudi su zbog loše ekonomske situacije u ovisničkom odnosu o SDA. Oni moraju izaći i glasati", istakla je Gasal-Vražalica.

Na kraju razgovora, zastupnica DF-a ističe da će SDA, zbog loše situacije unutar ljevice, dobiti izbore čak i da ne povuče nikoga za rukav da izađe glasati.