Zasukati rukave
99

Forto kaže da BiH tek čeka težak put: Nećemo stati dok ne budemo ravnopravni sa najjačim EU zemljama

S. Š.
Lider Naše stranke Edin Forto govorio je na današnjoj konferenciji za medije povodom toga što je Bosna i Hercegovina dobila pregovarački status na putu ka članstvu u Evropsku uniju.
Forto je naglasio da je zadovoljan onim što je postignuto, ali je ujedno najavio i to da BiH tek čekaju novi izazovi i veliki posao.

"Mi smo koalicija Trojka i radimo za BiH. Zašto to govorim? Govorim jer smo mi realno od četvrtka do kasno sinoć lijepo se osjećali, jer smo konačno zauzeli evropski kurs. Već danas smo tu da radimo. Želim čestitati svim građanima BiH koji glasaju, ali i koji ne glasaju. Želim im čestitati jer je BiH zauzela evropsku perspektivu koju ne smije ispustiti dok ne budemo sjedili ravnopravno za istim stolom sa najjačim evropskim državama", kazao je Forto.

S obzirom da je Forto ministar prometa i komunikacija, kaže da samo u njegovom sektoru, da bi se usaglasili sa evropskim poretkom, bit će potrebno usvojiti 1.400 zakona.

"Samo u sektoru transporta pravno usklađivanje sa evropskim standardima će zahtijevati da Vijeće ministara, oba Doma naroda i entitetske skupštine usvoje 1.400 zakona, podzakonskih akata samo u transportu", kaže Forto i nastavlja:

"Radi se o 100.000 stranica gusto kucanog teksta, mi moramo stotine zakona usvajati u narednom periodu. To su dodatni zakoni kako bi se otvorio pregovarački okvir te da bi napokon otpočeo 'screening' proces", ističe on.

Za kraj, poručio je da je pred BiH težak period, ali da Trojka neće odustati te se zahvalio koalicionim partnerima Elmedinu Konakoviću i Nerminu Nikšiću.

Zahvalio se Neki i Dini kada smo imali velike krize alu su izdržali