BiH
1

Fondacija "Nijaz Duraković" zbližila mladu i staru generaciju

Klix.ba
Radionicom Prirodna kozmetika koja je održana u petak u Centru za zdravo starenje Općine Centar završena je implementacija vrlo uspješnog projekta Fondacije Nijaz Duraković pod nazivom "Prevazilaženje generacijskog jaza kroz razmjenu znanja".

Vizija projekta bila je da se ukaže na zajedničke interese starih i mladih te premosti generacijski jaz kroz poboljšanje socijalne uključenosti osoba treće životne dobi u društveno korisne procese, a istovremeno i kroz usmjerenje mladih ka očuvanju tradicije, važnosti i korisnosti vještina i zanata koji u novijim trendovima društva postaju raritet.

Projekt je realiziran kroz osam radionica sa mladima i starima, a koje su održavane jednom sedmično u trajanju dva sata.

Vedrana Duraković, jedna od osnivača Fondacije Nijaz Duraković kazala je da je projekat finansijski podržala Općina Centar sa iznosom od 2.500 KM.

"Implementacija je trajala 8 sedmica, a u petak je bilo zvanično zatvaranje projekta. Ideja je bila da mladi i stari ljudi razmijene iskustva i znanja. Uglavnom su rađene radionice i to stari recepti, izrada prirodne kozmetike, odbrambene vještine te kurs računara.

Članovi Centra za zdravo starenje su bili uključeni u radionice, a sa druge strane smo imali mlade volontere, koji su se uključili u projekat ili držali radionice.

Volonterka koja je vodila radionicu izrade prirodne kozmetike pokazivala je kako se izrađuju različite kreme, maske za lice i slično. Nakon što je održana posljednja radionica izrade prirodne kozmetike, za učesnike je u prostorijama Centra za zdravo starenje upriličeno druženje.

"Tim povodom smo se u ime Fondacije, moja sestra Jasna i ja zahvalile članovima Centra na učešću u projektu", istakla je Duraković.

Varja Nikolić, koordinatorica Centra za zdravo starenje se u ime Centra zahvalila Fondaciji Nijaz Duraković i svim volonterima koji su uzeli učešće u projektu.