Reakcija
2

Firma "BUK": Nijedna radnja na izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci nije bila suprotna zakonu

Klix.ba
Advokatska kancelarija iz Bijeljine koja zastupa firmu BUK reagovala je povodom vijesti koje se tiču da je 140 organizacija iz BiH i regije poslalo pismo vlastima Belgije i drugim institucijama zbog aktivnosti belgijske kompanije Green Invest i firme u BiH u njenom vlasništvu BUK.
U reakciji povodom vijesti, iz kompanije smatraju da je vijest o otvorenom pismu objavljena u svrhu stvaranja medijskog pritiska.

"Međutim, čitajući sadržinski tekst predmetnog novinskog članka, jasno je da je isti objavljen u cilju vršenja medijskog pritiska na našeg klijenta i načina da isti odstupi od pokrenutih postupaka za naknadu prouzrokovane štete protiv Sunčice Kovačević i Sare Tuševljak, a koje su u više navrata učinile svojevrstan građansko-pravni delikt u vidu iznošenja i pronošenja netačnih informacija koje su se negativno odrazile na poslovni ugled i u konačnici na cjelokupno poslovanje društva 'Buk' d.o.o. Isti postupci su prikazani kao bespotrebni ili procesi pokrenuti u cilju zloupotrebe pravosudnog sistema, iako se prethodno niste uvjerili i u skladu sa novinarskom etikom provjerili istinitost predmetnih navoda", saopćili su.

Naglasili su kako niti jedna radnja koju je preduzela kompanija BUK nije bila suprotna zakonu.

"Društvo 'Buk' d.o.o. je uredno sa Vladom Republike Srpske, tačnije Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva zaključilo Ugovore o koncesiji, a kojim za izgradnju minihidrocentrala na Kasindolskoj rijeci, a kom ugovoru su prethodili javno objavljeni pozivi za dodjelu iste koncesije. Dakle, isti su na sasvim legitiman i opravdan način izgradili, odnosno započeli ostale minihidrocentrale, te u skladu sa dobijenom koncesijom, prethodnim dozvolama i odobrenjima preduzimali sve potrebne radnje. Niti jedna radnja koja je preduzeta od strane našeg klijenta nije bila suprotna slovu zakona i drugih propisa, a što je potvrđeno i Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske broj 11 0 U 027516 21 Uvp od 16.6.2022. godine kojom je potvrđena zakonitost i pravilnost izdate ekološke dozvole, te je potvrđeno da MHE koje gradi naš klijent ne stvaraju negativan uticaj na životnu sredinu, niti da je na bilo koji način došlo do izmjene i oštećenja sliva Kasindolske rijeke", pojasnili su.

Naglasili su kako su im pojedine informacije nanijele veliku štetu.

"Predmetne činjenice niti ste uzeli u obzir, niti ste provjerili, iako su bile lako provjerljive. Nadalje, nije sporno da je društvo ,'Buk' d.o.o. podnijelo tužbe za naknadu štete protiv aktivistkinja Sare Tuševljak i Sunčice Kovačević, ali ne u cilju njihovog zastrašivanja ili prijetnje kako ste to predstavili, nego isključivo u cilju zaštite vlastitih interesa i korištenjem legitimnih pravnih sredstava u cilju zadovoljavanja pravde i uspostave ravnoteže. Naime, svojim navodima da je upravo naš klijent izazvao poplave, da je sjekao šumu visoke zaštitne vrijednosti na nezakonit način, da obavlja djelatnost bez ekološke dozvole, da je ugrađivao materijal neodgovarajućeg kvaliteta i mnogim drugim navodima istih, jasno je da su nanijele teško nadoknadivu štetu našem klijentu i njegovom ugledu. Društvo 'Buk' je pretrpilo značajne poslovne udare, a sve usljed neistinitih tvrdnji iznijetih od strane imenovanih lica, te je slijedom datog, zbog prouzrokovane štete koja je u direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi sa istim navodima bio prinuđen da podnese predmetne tužbe i pokuša da vrati u ravnotežu nastali disbalans. Predmetnim tužbama je prethodila dobra volja društva 'Buk' da se vansudskim putem dogovore i bez aktiviranja sudske zaštite, međutim na isto nije bilo adekvatne povratne informacije", saopćeno je iz advokatske kancelarije koja zastupa BUK.

Pojasnili su kako je firma predstavljena kao "dželat", a to nije.

"Dakle, u konkretnom slučaju, objavili ste vijest da je društvo 'Buk' zloupotrijebilo pravosudni sistem i podnijelo tzv. SLAPP tužbe u cilju odmazde riječnim aktivistima u BiH, a što ne odgovara stvarnom činjeničnom stanju. Sve ove navode koje ste objavili ste prethodno mogli provjeriti, te nakon toga medijski etar zadovoljiti informacijama, ali koje su istinite, pravovremene i odgovaraju činjenicama. Na ovaj način ste samo bespotrebno prouzrokovali štetu našem klijentu i njegovom ugledu, a sve iz razloga što ste ga predstavili javnosti kao dželata, a ne u svijetlu društva koje će obezbijediti nova radna mjesta, proizvodnju električne energije sa energetski obnovljivim i ekološkim izvorima, kao društvo koje je zapravo žrtva čitave medijske propagande koja se u posljednjih godinu dana vrši upravo u cilju pritiska i namjere da se odustane od daljih poslovnih poduhvata i aktivnosti koje mogu samo biti u interesu javnosti i svih građana, a nikako na štetu", saopćili su.