Vanredna skupština
42

Evropska asocijacija novinskih agencija suspendovala rusku novinsku agenciju TASS

S. Š.
Alexandru Ion Giboi, Clemens Pig i Elmir Huremović (Foto: T. S./Klix.ba)
Alexandru Ion Giboi, Clemens Pig i Elmir Huremović (Foto: T. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije nakon vanredne skupštine Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) na kojoj je bilo riječi o načinu spriječavanja širenja dezinformacija, pogotovo u slučaju rata i ratnog izvještavanja.

Medijima se danas obratio direktor FENE Elmir Huremović, koji je ujedno i član odbora EANA-e.

On je kazao kako je EANA jedna od vodećih asocijacija novinskih agencija, ne samo u Evropi, već u cijelom svijetu, te da smatra kako je Sarajevo idealno mjesto za održavanje ovakvih konferencija i susreta.

"Ono što smatram zbog čega je važno da je Sarajevo najbolje mjesto da se ovakva tema obrađuje jeste zbog nedavnih iskustava koji su građani imali, a koji se poistovjećuje sa građanima u Ukrajini. EANA je udruženje agencija koje bi trebale biti stubovi izvještavanja u svojim zemljama", rekao je Huremović dodajući da je konferencija bila jako uspješna i da je na njoj razmijenjeno dosta dobrih stavova.

Pored Huremovića, konferenciji su prisustvovali i direktor EANA-e Clemens Pig i generalni sekretar Alexandru Ion Giboi.

Clemens Pig (Foto: T. S./Klix.ba)
Clemens Pig (Foto: T. S./Klix.ba)

Predsjednik Pig je istakao važnost medija, kako kaže, u "stanju rata i teških ratnih sukoba gdje imamo veliku prisutnost dezinformacija, lažnog izvještavanja i lažnih činjenica što je danas podignuto na možda najveći nivo u historiji izvještavanja".

"Pogotovo od vremena početka pandemije, sve ovo je povećano, kada imamo digitalni i tehnički napredak, a sve je to prouzrokovalo da dezinfromacije budu sve više prisutne u društvu", rekao je Pig.

Na vanrednoj skupštini EANA-e razgovarano je o daljoj sudbini ruske novinske agencije TASS, te kako se suočiti sa problemom pogrešnih informacija i kako da u tom slučaju postupe same novinske agencije.

"Bilo da se radi se o novinskim agencijama u državnom ili privatnom vlasništvu, sve one moraju na isti način pristupiti izvještavanju. Ono što smo zaključili jeste da novinske agencije u Evropi moraju povećati vidljivost novinskih agencija i moramo raditi na boljem brendiranju novinskih agencija kako bi one bile prepoznate u javnom svijetu", objasnio je Pig.

Generalni sekretar EANA-e Alexandru Ion Giboi rekao je da se novinarski posao mora obavljati što profesionalnije, a saopćio je i odluku o TASS-u.

"Tema konferencije EANA-e je povezana sa temom naše vanredne generalne skupštine. Osnovna funkcija EANA-e je da osigura da naši članovi mogu obavljati svoj novinarski posao na najvišem profesionalnom niovu. Kada to nije moguće osigurati, EANA mora donijeti teške odluke. Danas smo donijeli jednu takvu odluku, odnosno odlučili smo da suspendujemo rusku agenciju TASS. Ova odluka je usko vezana s glavnom temom jučerašnje konferencije pod nazivom činjenice i fikcija", naveo je Giboi.

Naglasio je da sve novinske agencije koje su članice EANA-e, između ostalih i TASS, moraju u svoje sisteme uvesti fact-checking, tj provjeravanje istinitosti informacija, te da je to najbolji način spriječavanja širenja dezinformacija.

Također, obećao je da će novinske agencije imati potpunu podršku od EANA prilikom uspostavljanja sistema fact-checkinga.