Spaljeni na Bikavcu
220

Esad Tufekčić 28 godina traži posmrtne ostatke supruge, kćerke i sina: Bol je nepodnošljiva!

I. Č.
Esad Tufekčić
Esad Tufekčić
Godišnjica gnusnog zločina, poznatog kao Živa lomača na Bikavcu, obilježena je danas u Višegradu gdje su pripadnici formacije Osvetnici 1992. zarobili i potom zapalili blizu 70 bošnjačkih civila, mahom žene, djecu i starce. Na skupu je, kao i svake godine, bio i Višegrađanin Esad Tufekčić.
Skrušen pogled i suzne oči odavale su bol koju nosi već 28 godina i koja je, kako kaže, sve nepodnošljivija kako vrijeme prolazi. Na Bikavcu je ostao bez cijele porodice, supruge, petogodišnje kćerke i jednogodišnjeg sina.

Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa zločincima Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Mehe Aljića, u naselju Bikavac u Višegradu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

"Više od 70 ljudi je zapaljeno i za 28 godina ništa od njihovih ostataka nije pronađeno. Da zlo bude veće, sve je porušeno i uništeno do temelja, zajedno sa posmrtnim ostacima. Sve je planski sakriveno", kazao je Tufekčić za Klix.ba.

Jedina želja mu je, kako kaže, da za života pronađe ostatke svojih najmilijih i da ih dostojanstveno ukopa.

"Jedino olakšanje bi mi bilo da imam gdje proučiti fatihu. Ovako iz dana u dan hodam, gledam, iščekujem, nadam se, a znam da od toga nema ništa. Iz godine u godinu sve je teže", istakao je Tufekčić za Klix.ba.

Trenutno je u Višegradu, gdje je uz pomoć komšija Srba bezuspješno pokušavao saznati nešto o posmrtnim ostacima svojih najmilijih.

"Pokušavao sam doći do nekih informacija, pitao, molio, kumio, ako iko išta znaju da mi kažu. Od toga nema ništa, sve se završava na tome da ne znaju. Višegrad je mali grad i mnogi znaju, ali jednostavno šute", kazao je on.

Upitan da li je povratnicima nakon svega moguće nastaviti živjeti u Višegradu, Tufekčić odgovara da je omladina zatrovana nacionalizmom koji im serviraju političke vođe i na taj način osiguravaju ostanak na vlasti.

"Omladina neće da razmišlja svojom glavom nego sluša vođe koji guraju u propast čitavo društvo. Omladina treba da razmišlja svojom glavom, a ne da ih neko truje", zaključio je Esad Tufekčić.