Zloupotreba ovlasti
259

Enver Bijedić jedini osumnjičeni u predmetu "Zgrada 15. maj"

N. V.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Istraga u predmetu "Zgrada 15. maj" je konačno završena, a jedini osumnjičeni je bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla Enver Bijedić. Očekuje se i da će uskoro protiv njega biti podignuta optužnica zbog zloupotrebe ovlasti.
Krajem 2014. godine u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona je formiran predmet zbog zloupotreba tokom izgradnje stambeno-poslovnog objekta u naselju Brčanska Malta u Tuzli, za koju su zaduženi Direkcija za izgradnju koja je u većinskom vlasništvu Grada Tuzla i Građevinskog preduzeća Giprom.

Izgradnja je počela 2007. godine, a trebalo je da bude završena dvije godine kasnije. Godinama je 70-ak građana koji su ovdje kupili stanove protestovalo zbog cijele situacije, a za to vrijeme se gradonačelnik Tuzle i direktor Direkcije za izgradnju prepucavaju u javnosti s ciljem prebacivanja krivice na drugog.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović je za Klix.ba kazao da je sačinjena konačna tužilačka odluka i da će ona biti dostavljena nadležnom sudu na potvrđivanje.

"U pitanju je krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, a vezuje se za nenamjensko trošenje sredstava koja su bila planirana za završetak izgradnje ovog stambeno-poslovnog objekta", kazao je Arnautović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je također bio ispitivan u ovom predmetu, međutim, prema Tužilaštvu, trenutno ne postoje sumnje o počinjenju krivičnog djela.