Oštra reakcija
898

Džaferović nakon Dodikove provokacije: Povreda zastave je povreda države, na to neću pristati

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao za danas zakazane konsultacije s parlamentarnim strankama, gdje je tražio da se iz sale iznese zastava BiH ili da se unese zastava RS-a, oglasio se član Predsjedništva Šefik Džaferović.

On je oštro kritikovao takve postupke Milorada Dodika.

"Ovo je državna institucija. Ovdje mora biti zastava BiH. Nakon što je Dodik otkazao konsultacije onda je u pisanoj formi zatražio da mu stranke dostave ime mandatara ako imaju, sutra do 10 sati. To je uradio bez konsultacija sa mnom. Treba djelovati hladne glave. Za sutra je u istoj sali zakazana sjednica Predsjedništva. Ona treba biti održana u ambijentu u kakvom je do sada održavana. U sali gdje imamo grb i zastavu BiH. Tu se ništa neće i ne može promijeniti", naglasio je Džaferović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je poručio da će po proceduri sutra prije sjednice Predsjedništva, za koju je izvjesno da neće biti održana, otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda će u 14 sati otići u salu za sastanke gdje je zakazana prva sjednica.

"Povreda zastave je i povreda države, na to nikad neću pristati. Parlament jedino može mijenjati zakone, do tada će se poštovati zakon koji je na snazi. Ovu sjednicu je zakazao Dodik i sazvao je ovdje u Predsjedništvu, u sali broj 30. U našem poslovniku stoji da kada je član Predsjedništva spriječen i ne može da prisustvuje, a stvar je hitna, onda se može putem linka. Ovo nije ta situacija. Nema nikakvog linka, ovo su redovne okolnosti i obavezno je fizičko prisustvo", naglasio je Džaferović.

Na pitanje da li će podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika, Džaferović je kazao:

"Ja nisam zadužen za podnošenje krivičnih prijava, nego da obavljam funkciju člana Predsjedništva BiH. Ja ovdje na to upozoravam i neka svako u ovoj državi radi svoj posao", zaključio je član Predsjedništva BiH.