Dok brojanje traje
325

Dva scenarija za vlast na državnom i federalnom nivou: HDZ bira, ali mnogi gledaju i u Komšića

Piše: Semir Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Preliminarni rezultati izbora u Bosni i Hercegovini i nova izborna pravila koja je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt već daju naslutiti ključne pravce u procesu formiranja vlasti.

Idealnu poziciju ima HDZ, stranka koja nema opoziciju ili je ona marginalna u svom političkom djelokrugu. Etnonacionalna hrvatska stranka već godinama ima komociju da je nezaobilazan faktor i na federalnom i na državnom nivou, a tako će još dugo i ostati. Tu nema nikakve dileme i toga su svjesne i sve druge stranke u državi.

Iako se u godinama iza nas iz opozicioni klupa mogao čuti uzvik kako nacionalisti štite nacionaliste, sada i stranke sa lijevog spektra priznaju realnost HDZ-a.

Takav HDZ, dodatno ojačan Schmidtovim izmjenama izbornog zakona, koje kažu da je za nominiranje predsjednika i potpredsjednika FBiH potrebno 11 ruku u klubu Hrvata u Domu naroda, što trenutno i buduće može postići samo HDZ, čini osnovu oko koje se redaju stranke sa sjedištem u Sarajevu.

Šta može uslijediti

Dugogodišnji partner u vlasti ove stranke je SDA. Na izborima iza nas SDA je ostvarila stranački relativno dobar rezultat i u poziciji je da sa HDZ-im i DF-om kojeg bi SDA morala uvesti u vlast, mogli činiti federalnu okosnicu.

Ipak, na stolu je i drugi scenarij, koji je po nekim najavama i prva opcija. To je okupljanje Trojke i drugih stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića u utrci za Predsjedništvo BiH oko HDZ-a. Taj blok bi bio značajno širi i mogao bi praviti vlast i u FBiH i na državnom nivou. Za to im matematički ne treba ni DF, koji bi sa SDA ostao u opoziciji. To je na neki način nagovijestio i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u intervjuu za Klix.ba.

Ta vlada bi hipotetički izgledala široko postavljena sa minimalno pet ili šest stranaka u vlasti, dok bi ostali za podršku i većinu u parlamentu vjerovatno dobili direktorske pozicije u firmama i institucijama.

Nije tajna da je HDZ odavno kivan na SDA, a prvenstveno zbog izbornog zakona te bi mogao prihvatiti takvu ponudu. U međuvremenu je Schmidt izmijenio i izborni zakon pa bi međunarodni posrednici, koji pomno prate rasplet događaja HDZ mogli gurnuti u tom smjeru jer je ta stranka dobila kontrolu u Domu naroda, odnosno u klubu Hrvata.

Ključ je i u bošnjačkom klubu u Domu naroda FBiH

Jedina prepreka takvom scenariju u ovom trenutku je nepoznanica ko će imati glavnu riječ u klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda. Ako to bude SDA, ona bi to moglo zakomplikovati situaciju.

Kada je riječ o državnom nivou tu su dvije stvari sigurne. Vlast će biti HDZ i SNSD. One dvije stranke koje su pravile najviše blokada u prethodnom sazivu vlasti, opstruirale održavanje izbora, bojkotirale rad i tako dalje. Te dvije stranke trebaju još jednog partnera među strankama iz Sarajeva.

Kandidati su opet isti. SDA kao stara opcija uz DF ili Trojka i pridružene stranke. U konačnici ko sa HDZ-om na federalnom nivou napravi vlast, ti će sa HDZ-om i SNSD-om praviti vlast i na državnom nivou.

Tu će pozicija DF-a doći nešto više do izražaja. Prije svega zbog broja mandata koje će ta stranka dobiti, ali i ključne pozicije Željka Komšića kao člana Predsjedništva BiH. Jer članovi Predsjedništva daju saglasnost za mandatara novog saziva Vijeća ministra. Sve procjene i nepisano pravilo govore da će to biti kadar HDZ-a. A ako je suditi po nekim ranijim izjavama Komšića, teško je očekivati da on da saglasnost nekom kadru Dragana Čovića. U tom slučaju bi se moglo dogoditi da Komšić bude i preglasan, ukoliko Bećirović pristane na HDZ mandatara.

U konačnici precizni izračuni još nisu mogući, ali se obrisi vlasti već naslućuju jer nema mnogo puteva kojim se može doći do vlasti.

Izbori iza nas su pokazali da je Milorad Dodik i njegov SNSD i dalje nedodirljiv i da će evidentno sa partnerskim strankama praviti vlast u entitetu Republika Srpska. Dodika su sankcije Amerike i Velike Britanije samo ojačale, a Zapad nije kaznio ni njegovo prorusko opredjeljenje te čak i slavljenje Vladimira Putina.

O kakvim političkim prilikama u BiH se radi najbolje ilustruje da dvije stranke (SNSD i HDZ), koje je međunarodna zajednica možda i najviše kritikovala i koje su blokirale procese, sada imaju totalnu moć na koju su svi navikli i njihove politike prihvatili kao realnost.

Sve ostale stranke preuštene su borbi u jako čudnim uslovima. U FBiH se bore dva dominatna bloka, dok u RS-u opozicija djeluje sve tromije naspram proruskog SNSD-a.