Posjeta Njemačkoj
147

Dragocjeni projekat sarajevske osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić"

D. Be.
U periodu od 14. do 20.4.2024 učenici Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" boravili su sa svojim nastavnicama Belmom Smailagić i Melihom Baručija u sklopu međuučeničke razmjene na partnerskoj njemačkoj školi "Gemeinschaftsschule Schreienesch" iz Friedrichshafena.
Ovaj posjeta je bila uzvratna posjeta sarajevskih učenika svojim vršnjacima u Njemačkoj nakon što su učenici iz Friedrichshafen u septembru 2023. godine posjetili Sarajevo te imali kraće studijske boravke u Travniku i Jajcu finansijski podržane od Općine Centar Sarajevo.

Ova razmjena učenika između ove dvije škole traje već desetak godina i uvijek je koncipirana kroz odgojno-obrazovne teme od šireg značaja i u duhu jačanja evropskog identiteta.

Ove godine tema je bila ”lokalne historije”. Njemački učenici su se upoznali sa nekim centralnim elementima i spomenicima bosanskohercegovačke kulture, historije i tradicije te sve intenzivnijeg turizma, a sarajevski učenici su u regiji Bodenskog jezera imali priliku da se bave poviješću malih ali znamenitih njemačkih gradova poput Meersburga, Lindau, Ravensburga i Konstanza.

Za vrijeme posjete njemačkih učenika u Sarajevu posebno veliki dojam je na njih ostavila radionica u Muzeju ratnog djetinjstva, kao i posjeta Tunelu spasa i predavanje u sklopu istog. Posjeta sarajevskih učenika započela je prijemom kod gradonačelnika grada Friedrichshafena Fabiana Müllera a vrhunac je bila posjeta Gradskom arhivu gdje su učenici imali zanimljivu radionicu u kojoj su mogli pronaći i čitati novinske članke iz 1972. kada nastaje partnerstvo između Friedrichshafena i Sarajeva, iz 1914. i početka Prvog svjetskog rata, te iz 1993. i 1995. kada se mnogo pisalo o agresiji na Bosnu i Hercegovinu te procesu stvaranja mira.

Prema mišljenju nastavnice Belme Smailagić potrebno je posebno istaći činjenicu da su učenici boravili u porodicama što je jedinstven način da se druga kultura upozna i kroz privatne živote učenika i njihovih roditelja.

Boravak u porodicama je uz sve ostale programske tačke u toku obje posjete dodatni način da se na drugo i "strano", manje poznato ili nepoznato ne gleda kao na moguću opasnost nego kao priliku ili izazov koji je u modernom društvu neodvojiv element odgoja i obrazovanja te promoviranje ideje mira i međusobnog poštovanja.