Pravosnažna presuda
324

Dragan Lukač dobio tri mjeseca zatvora zbog šamara Drašku Stanivukoviću

D. Be.
Drugostepenom presudom Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog nanošenja tjelesnih povreda Drašku Stanivukoviću, bivšem narodnu poslaniku, a sadašnjem gradonačelniku Banje Luke.

Iz Okružnog javnog tužilaštva su naveli da je ova presuda donesena nakon žalbe tužilaštva na prvostepenu presudu, u kojoj je Lukač osuđen na novčanu kaznu.

"Presudom Osnovnog suda u Banjoj Luci od 17. marta ove godine, optuženi Dragan Lukač, proglašen je krivim zbog krivičnog djela tjelesna povreda, za koje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 300 KM, a oslobođen je optužbe da je učinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Na navedenu presudu Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uložilo je žalbu koju je Okružni sud u Banjoj Luci uvažio", naveli su iz Tužilaštva za Nezavisne novine.

Nakon toga je Okružni sud, kako navode, preinačio presudu Osnovnog suda u odluci o kazni, te je novčana kazna preinačena na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, dok je u ostalom dijelu potvrdio presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Podsjećamo, prema optužnici, banjalučko Okružno tužilaštvo teretilo je Lukača da je Stanivukovića napao 23. decembra 2019. godine oko 22 sata za vrijeme održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a čiji tok su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

Lukač je tada vrijeđao Stanivukovića, nakon čega mu je opalio šamar, a prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, Lukaču je prijetila kazna do maksimalno dvije godine zatvora. Inače, banjalučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu, dok je u martu ove godine Lukača osudio na novčanu kaznu od 300 KM.