BiH
3

Dodik zainteresovan za saradnju sa Nacionalnim frontom Marin Le Pen

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Republika Srpska se zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je uspostavio politički sistem u BiH, a ne samo okončao rat, kako se selektivno ističe u jednom dijelu međunarodne zajednice", rekao je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik tokom razgovora u Banjoj Luci s delegacijom iz Republike Francuske predvođenom šefom poslaničke grupe Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu i zamjenikom predsjednika grupacije u Evropskom parlamentu "Evropa, nacija i sloboda" Eduardom Ferandom.

"Dodik je informisao članove delegacije iz Francuske i o višegodišnjem devastiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane visokih predstavnika, koje je išlo na štetu ovlaštenja RS", saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Kazao je i da je RS opredjeljena da se na ovim prostorima sačuva mir i da se obezbijede stabilne strukture.

Dodik je čestitao Ferandu i članovima delegacije na odličnim rezultatima koje su postigli na posljedljim regionalnim izborima u Francuskoj.

Zahvalio je Nacionalnom frontu za interes koji pokazuju za RS, i izrazio očekivanje da će,kako se navodi u saopćenju, kao nesumnjivo značajan faktor francuske političke scene nastaviti sa politikom koja pokazuje razumijevanje za položaj i probleme sa kojima se suočava RS.

"Takva izbalansirana pozicija Nacionalnog fronta prema Republici Srpskoj otvara prostor i za buduću saradnju sa ovom partijom", stoji u saopćenju.

Dodik i Ferand razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i Evropi, uključujući i migrantsku krizu i probleme oko njenog rješavanja.

Izrazili su i želju i za što tješnjom saradnjom na svim nivoima između RS i Francuske u cjelini.

Stranku Nacionalni front u Francuskoj predvodi Marin Le Pen.