Očekivanja iz RS-a
46

Dodik: Smatram da je kandidatski status povezan s ukidanjem funkcije visokog predstavnika

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) pozdravio je odluku Evropske komisije, zahvalio Oliveru Varhelyju i Joseppu Borellu te poručio da je ovo trenutak za zatvaranje OHR-a.
Dodik je istakao da je preporuka Evropske komisije da se BiH dodijeli kandidatski status dugo čekan korak.

Zatim se zahvalio Varhelyju i Borrellu, kako je rekao, na razumijevanju i odlučnom trudu koji su pokazali tokom ovog procesa.

"Tako nešto se ne može reći i za Delegaciju EU u Sarajevu. Vjerujem da je ovo i kraj međunarodnog intervencionizma u BiH, te smatram da je kandidatski status povezan s ukidanjem i funkcije visokog predstavnika, koji je svakako nelegalan", dodao je.

Lider SNSD-a je dodao:

"Želim da vjerujem da je došlo vrijeme BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda."

Evropska komisija predložila je danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima, a predstavljen je i izvještaj o trenutnom statusu BiH na putu EU integracija.

O kandidatskom statusu sa uslovima će Vijeće Evropske unije, odnosno sve članice jednoglasno donijeti odluku u decembru ove godine.

Od BiH je zatraženo da radi na reformama te je navedeno osam prioriteta, a očekuje se da bi u decembru mogli dobiti pozitivan odgovor članica s obzirom na to da se radi o identičnoj formuli preporuke EK kao što je bio slučaj sa Ukrajinom i Moldavijom.

Ranije iskustvo govori da bi članice mogle postaviti i dodatne zahtjeve pored ovih koje je dala Evropska komisija, no kandidatski status je skoro pa izvjestan.