Poruke iz Banje Luke
476

Dodik poručio da će tužiti Schmidta, a sjednicu Vijeća sigurnosti pokušava predstaviti kao pobjedu

N. V.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik je danas u Banjoj Luci održao konferenciju za medije na kojoj je pomenuo dobro poznate stavove o međunarodnoj zajednici, "napadima na RS" i prijenosu nadležnosti.
Sinoć je održana sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, a okolnosti je prokomentarisao Dodik, navodeći ih kao pozitivne po RS.

"Ovo je važna poruka Vijeća sigurnosti i mi je posmatramo na taj način. Meni se čini da su se veliki dogovorili kako će se riješiti visokog predstavnika i da se to desilo. Ja nisam ostrašćen, nego ovima u Sarajevu to nije jasno. Kako tvrditi da postoji visoki predstavnik ako nije potvrđen u vijeću, ako mu ne daju da govori", rekao je Dodik.

Ipak, Dodik očito nije najpozornije slušao izlaganje ambasadora svjestkih sila s obzirom na to da su svi (izuzev Rusije) direktno poručili da podržavaju Christiana Schmidta i njegove ovlasti.

Zatim je prokomentarisao izvještaj Christiana Schmidta o BiH, u kojem se osvrnuo i na ponašanje Milorada Dodika:

"Njegov pokušaj sramnog izvještaja. Ono je pisala ratna obavještajna služba Alije Izetbegovića. Da je težio biti objektivan sigurno bi mu se negdje omaklo da napiše kako radi direktor OSA-e, a nema fakultet", rekao je Dodik dodavši da će OSA-u "demontirati u narednih 20 dana".

Dodik je ponovio stav o neprihvatanju visokog predstavnika te mu u suštini poručio da pakuje kofere.

"Bit će zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Schmidt, ali mu poručujem da će RS naći način da ga optuži za lažno predstavljanje. Čovjek iza kojeg stoji uspješna karijera koju ja cijenim je sebi dopustio ovakvu blamažu. Upućujem mu jednu poruku da već od jučer počne praviti sebi izlaznu strategiju i vrati se u miran život", rekao je.

Izvor problema Dodik vidi u "strancima" za koje kaže da su "posijali nered", a kao glavne krivce vidi upravo visokog predstavnika te sudije Ustavnog suda BiH.

Ponavljanje navoda iz Izvještaja RS-a Antoniju Guterresu

Tokom većeg dijela konferencije Milorad Dodik je iznosio stavove koji su sadržani u Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

"RS u nastojanju da učini BiH stabilnijom pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti, jer je izgubljena nada da je uopšte moguće da će to učiniti neko u Sarajevu ili međunarodna zajednica. Oni su nastavili ravlašćivanje RS-a. Pokušavaju da naprave atmosferu u kojoj će sačuvati krađom postignute privilegije. Zato nas stalno okrivljuju za destabilizaciju BiH", rekao je.

Navodi kako Sarajevo i međunarodna zajednica za cilj imaju "potpunu kontrolu i dominaciju muslimana": "Njihovo napadanje RS-a govori o tome da se neće smiriti dok ne prenesu sve nadležnosti u Sarajevo".

Zaključio je kako je BiH upala u najveću institucionalnu krizu "jer su drugi rušili Ustav" te da nije zabilježeno da je RS igdje prekršila Ustav BiH.

"Iz RS-a se nisu mogle čuti ratnohuškačke izjave u bilo kojem pogledu, osim od SDS-a, dok ih iz Sarajeva jesmo čuli", riječi su Dodika.