Inat odluka
145

Dodik odlikovao "Vukove s Vučijaka" i pisca Prilepina kojem je zabranjen ulazak u BiH

Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas "Vukove sa Vučijaka" Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda i ruskog pisca Zahara Prilepina Ordenom Njegoša prvog reda, prenijela je Srna.

Kako je obrazloženo on je "Vukove sa Vučijaka" odlikovao "za izuzetne junačke podvige u oružanim borbama koji predstavljaju naročit primjer junaštva i služe kao uzor svim budućim generacijama kako se bori za slobodu RS", saopćeno je iz kabineta predsjednika RS-a.

Dodik je, navodi se, Prilepina odlikovao za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa Rusije i RS.

Inače, Prilepinu je zabranjen ulazak u BiH zbog sigurnosnih razloga, a Obavještajno-sigurnosna služba BiH odredila je zabranu zbog "prijetnje po sigurnost BiH".

"Njegovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju sigurnosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima", stoji u dokumentu OSA-e..

Prilepin, koji je poznat po podršci proruskih separatista na istoku Ukrajine, i sam je formirao bataljon u Donjecku