Otkrio je i razloge
91

Dodik: Cilj nam je bio da SDA ne učestvuje u vlasti na nivou BIH, u tome smo uspjeli

G. M.
Milorad Dodik (Foto: EPA-EFE)
Milorad Dodik (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da im je pri formiranju vlasti na nivou BiH cilj bio da u njoj ne učestvuje SDA i da su u tome uspjeli.

"Vjerujem da u Republici Srpskoj ne postoji stranka koja bi prihvatila SDA, koja ima politiku da Republiku Srpsku što više odvoji od Srbije", napisao je Dodik na Instagramu u osvrtu na svoje aktivnosti u protekloj sedmici.

Dodao je da je u toku prošle sedmice u nekoliko intervjua ponovio da ima malo više tolerancije prema novim partnerima iz Federacije, ali da ne prihvata njihove politike.

Prema njegovim riječima, "rad Vijeća ministara BiH suštinski je ostao isti, bez koordinisane vanjske politike i s pokušajima da se Republici Srpskoj nametnu mnoge stvari, a samo jedna od njih je priča o imovini".

"Strankama s kojima smo formirali Vijeće ministara rekli smo da što se tiče evropskih politika, možemo da razgovaramo o svih 14 prioriteta u paketu, a ne da neko drugi bira šta njemu odgovara. Kada kažemo dajte na dnevni red Ustavni sud ili OHR, onda kažu to ćemo kasnije. Kad kasnije? Za 20 godina. Takav pristup za RS je neprihvatljiv", naglasio je Dodik.