Nedostaju sredstva
10

Dječijoj javnoj kuhinji u Lukavcu prijeti zatvaranje iako su redovi sve duži

Piše: A. K.
Dok se ispred Dječije javne kuhinje u Lukavcu stvara sve veći red, u ovom objektu humanitarnog karaktera sve je manje namirnica. Obroke će biti moguće pripremati još maksimalno mjesec dana, a voditelji ove kuhinje već su uputili apel lokalnim vlastima za izdvajanje određenih finansijskih sredstava.

Dječija javna kuhinja, prva ovakve vrste u Bosni i Hercegovini otvorena je koncem 2017. godine, a od početnih 80 korisnika broj onih koji se nalaze u stanju socijalne potrebe porastao je na 220. To nažalost nije konačan broj, s obzirom na to da se u ovoj kuhinji svakim danom pojavljuju novi građani kojima je potreban obrok.

Trenutnom socijalnom stanju voditelji ove kuhinje ne mogu odgovoriti, jer za registrovanih 220 korisnika obroke će biti moguće pripremati još narednih maksimalno mjesec dana.

"Mi se i dalje finansiramo sami, odnosno uz pomoć dobrih ljudi koji prepoznaju naš rad. Izuzetno nam je teško, jer mi se prvo moramo snaći za finansijska sredstva kojima ćemo platiti kiriju, režije i dva kuhara, a tek onda nam na red dolaze namirnice. Korisnika je sve više, međutim, mi nismo u mogućnosti da pokrijemo trenutno ni ovih 220 koliko imamo", žali se u razgovoru za Klix.ba Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" koje je i osnovalo Dječiju javnu kuhinju u Lukavcu.

Zbog teške finansijske situacije iz lukavačke Dječije javne kuhinje su uputili zahtjev lokalnim vlastima za izdvajanje određenih finansijskih sredstava na godišnjem nivou.

Vijećnici u Općinskom vijeću u Lukavcu su o uvrštavanju posebne stavke u rebalans budžeta trebali raspravljati prije nekoliko dana, ali je zbog određenih nedostataka u pripremljenom materijalu koji je dostavljen u proceduru rasprava prolongirana.

"Mi smo zahtjev za izdvajanje 22.000 KM na godišnjem nivou uputili načelniku Lukavca (Edin Delić, op.a.), Općini Lukavac i Općinskom vijeću. Očekujemo sjednicu Općinskog vijeća, a kakav će ishod biti za sada ne znamo", rekla nam je Zukić te dodala da bi spomenuti novčani iznos bio namijenjen za plaćanje kirije i režija te naknade kuharima koji svakodnevno pripremaju svježe obroke.

U ovoj kuhinji korisnici kuhani obrok s mesom dobijaju od ponedjeljka do petka, a uz njega ide i po jedan hljeb. Od osnivanja do danas u Dječijoj javnoj kuhinji je pripremljeno i podijeljeno više od 70.000 obroka.

Svi oni koji žele pomoći u radu Dječije javne kuhinje u Lukavcu to mogu učiniti putem novčanih donacija ili donošenjem namirnica u njihove prostorije koje se nalaze na adresi Titova bb.