Spriječiti secesionizam
1.6k

DF: Pozdravljamo zaključke Vijeća EU, sada je besmisleno pričati o izmjenama izbornog zakona

V. K.
DF: Secesionistička politika Dodika glavni problem (Foto: T. S./Klix.ba)
DF: Secesionistička politika Dodika glavni problem (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnici Demokratske fronte pozdravili su usvajanje zaključaka Vijeća Evropske unije koji se odnose na BiH te su naglasili kako je besmisleno pričati o izmjenama izbornog zakona u trenutku velike krize u Bosni i Hercegovini.
Iz DF-a je naglašeno kako je politička pobuna i pokušaj rušenja Dejtona kulminira zaključcima NSRS-a koji su usvojeni prethodne sedmice.

"Milorad Dodik i njegova secionistička politika je glavni sigurnosni problem. Zato je besmisleno dalje pričati o izmjenama Ustava BiH i izbornog zakona. Politička pobuna i pokušaj rušenja državnih institucija i zakona je kulminiralo donošenjem antidejtonskih i protivustavnih zaključaka zastupnika u Narodnoj skupštini RS, te rušenjem kvoruma od zastupnika HDZ-a u vezi održavanja posljednje redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH", saopćeno je iz DF-a.

Naglašavaju kako će DF ostati na raspolaganju u razgovorima koji se tiču dekriminalizacije izbornog procesa, ali da su u ovom trenutku svaki drugi razgovori oko izmjena zakona suvišni.

"Odgovornost je velika sada i na pravosudnim organima BiH, prije svega Tužilaštva BiH i SIPA-e, od koji se očekuje da preduzmu sve zakonski utemeljene aktivnosti i pravno procesuiraju sve podstrekivače u pokušaju rušenja državih institucija. Ostajemo na raspolaganju u razgovorima na temu dekriminalizacije izbornog procesa kroz uvođenje savremenih informacionih tehnologija u izborni proces kako bi izbori bili transparentni i pošteni i izražavali volju birača, a ne brojača", navode iz DF-a.

Na kraju, naglašeno je kako je DF spreman razgovarati na osnovu Mišljenja Evropske komisije, ali i na temelju provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Spremni smo nastaviti razgovore na osnovu sistema vrijednosti iz Mišljenja Evropske komisije i na temelju provedbe svih pet presuda Suda iz Strazbura. Sada je preduslov zaustaviti rušenje i omogućiti deblokadu rada državnih institucija", stoji u zaključku saopćenja Demokratske fronte.